my world

Sunday, December 16, 2012

# durian crepe

Alhamdulillah...
sekarang ni ramai yang duk habaq pasai durian crepe ni...huhu
alhamdulillah balik umah ari2 balik umah.... sempat jugak my loving sista pi beli durian crepe tu...
tq my loving sista... ni ha how durian crepe look like....rasenya sedap jugak la...
isinya rase cm ice cream durian dan kulitnya tu cm kulit popia....ni yang kb pnya...RM11 di ILP kota bharu....

ya Allah....
bestnya makan colek buah ni..a.k.a pecal....
dah lame makan....dlu boleh kata tertiap makan kami sekeluarga makan mende ni 
nak ganti nasi...
hmnnn mase tulis entri ni pon aku daah kencui ayaq liur..huhuh
boleh rase lagi kesedapannya....
pedas+ masam= sedapp doe...
pecal tu mmg baik tuk kesihatan coz ade banyak sayur...
biasenya kitorang masukan...
timun+senkuang+kacang panjang+kangkung+nanas+dan banyak lagi...xingat dah...huhuhu

masakan dan ingatkan terhadap family mmg selalu disanubari,,,,,i lov them so much.....


# hoho balik kampung...


Salam sabtu semuanya…. 
Alhamdulillahh…hari ni 15 haribulan dua belas 2012..hehehe…

Teringat yang minggu lepas waktu ni aku masih lagi beradaa dirumah…huhu… rindu saat tu… kali ni aku raase balik umah mmg happy giler…ye lah… semua yang aku nak seemua mak masakan..hehe tq mak… tq jugak tu mie coz belanja durian crepe yang sedap tu.. abah plak tq coz belanja makan tghari kat restiren nasi ulam tu..mmg sedap la balik minggu tu…dapat makan tempe 2 kali tu….siyesly mmg tempe yang mak buat tu lagi sedap dan rangup dari tempe yang aku beli kat sek 2 tu…huhuhu..balik ri2 aku beli 20 inggit durian…nah….nak makan sgt…aku lah yang nak makan sgt durian tu..hehhee… 

Alhamdulillah dapat makan semuanya…walaupon rase durian tu masih tetap belum memberikan umppp bagiku…xjumpa isi yang betol sedap…huhu…sehari aku habiskan 2 biji durian..huhuh sampai loya satu badan dah rase….huhu…balik kali ni aku sempat lepaskan giat kat mesin rumput tu selamat 2 hari jew… xsempat nak mesin keliling umah…..huhu….kesian plak kat abah nanti kene mesin sendiri…harapan aku mmg nak mesin satu kawasan umh coz kesian kata bah ann nak kne galas mesin yang berat tu dengan kesihatan abah yang xberapa sihat tu…huhu kesian kata abah…sori abah ye xsempat nak buat….lagipon tetiap hari bz… 2 hari g antar mak n abah kat hospital. Kalau kira mmg malas nak tggu dalam kete berjam2 tu tapi aku kesian kat mak n abah… aku relakan dengan hati yang terbuka demi kedua ibubapaku yang tercinta…. Xpe lah…. aku rela berkorban..lagipon duk umah bukannye boleh buat ape pon… kalo aku g ganti mak tggu abah dalam kete tu lagi ringan sikit kerja mak… ni mak asyik kne parking jao2 dri hospital…dah la hospital tu cm hareemmmm..parking selalu penuh….huhu…kesian mak..rabu ni mak kne antar abah g cocok mata….ya Allah permudahkanlah segala urusan mak n abah….. semoga mak dapat parking dekat dengan tempat abah kne cucuk tu….t senang mak n g ambik abah….segalanya aku mohon paddaMu ya Rabbi…amin…


Thursday, November 29, 2012

@ ainun.....



Salam semuanya…alamdulillah dah lame xupdate blog ni…

haishh….line tenet slow kan..tu yang malas sikit nak update tu….dah seminggu mata kiri aku ni bergerak2… I mean bukan kelip2 tapi bergerak2 okayyy…. Bukan aku jew yang alami pekara sedemikian malam kakaku, dan mak sedaraku juga alami mimpi yang sama… Ya Allah ape la petanda kali ni… apapon Ya Allah aku mohom segala kebaikan dariMu… hindarilah kami dari ape2 yang kami x ingini…amin…aku malas nak layan karut maruk pasal mata bergerak2 ni..haishhh tu semua tahyul…. Aku teringat dlu dalam satu ceramah ustaz kazim ade cakap semua tu karut…mata bergerak2 coz xcukup zat yakni x makan sayur… aku cuba apply statement tu dalam hidupku..yup mmg betol aku xmakan sayur langsung sejak 2 minggu ni… haishhh so sekarang udah lega sikit hatiku..bukan jew sayur aku xmakan tapi ni dah hamper 2 minggu aku x sentuh sebiji nasi pon..hahhaa hebat kan…. Bukan ape juz nak turunkan balik berat badan yang melampau ni…hehehe….
Ya Allah segalanya aku serahkan padaMu… panjangkanlah umur kedua ibubapaku serta alhi keluargaku dan berilah kesihatan kepada kami agar kami dapat meninggkatkan amal kepadaMu….redokan kami dunia dan akhirat…amin….

*sekadar hiasan*

Sunday, November 18, 2012

# habaq mai



Camat petang semua…..

Hangpa semua yang duk tang situ tu mai kaih….
kami nak habaq satu pekara ni…hangpa tegok dak Al Kuliah minggu lepaih…
**depa giling2 kepala** awatnye!!! Tu la hangpa rugi..ilmu xmoh tgok…**dalam hati keciiwa**
Xde la kami nak gitaw yang  kami masuk tv…**muka bangga** kami duk line yang ketiga tu…pakai jaket cfc lagi…depa2 semua ngah buat muka… tertiba… wey  ang pi sana nak glamor ka nak dapat ilmu….**sigh**haishhh niat utama kami mmg nak dapat ilmu tapi dah muka kami masuk tv tu yang kami asaited sikit tu…awat hangpa dengki ka…hang tau dak….waktu tu bukan main serius lagi muka kami disaat cameramen tu focus tang pelajar2 uitm….kakaq kami pon habaq lagutu jugak… “hamboii hang masuk tv nah…glamor kejap”hahhaha….. rezeki…. Sempat jugak la kami tangkap gambaq ngan ustaz Fauzi tu…. Sejuk ja bila bersalam ngan dia…orang berilmu an…


Pastu an…semalam waktu boring…kami bukak la fb… kami tgok ustaz kazim post ade forum kat masjid negeri…apa lagi kami ajak la kawan kami pi sama… Alhamdulillah sempat la dengaq forum tu sejam setengah… ramai jugak ya yang datang… kami ingtkan xdak orang sangat…best jugak tajuk depa bincang… ade makanan tajaan tapi belum forum tamat makanan dah habis… mau x habis sorang2 ambik 2,3 polystrene…haishhh tamak gler kot…kami jugak la yang terlepas… depa habaq forum tu ditaja oleh syarikat Anugerah… kami baru jew dengaq syarikat tu…baguih la depa sponsor forum cm ni nah…daripada sponsor concert2 yang xda pekdah tu…Alhamdulillah semalam kami dapat jmpa ustaz kazim secara live kot… sukanya….sebelum ni tgok ustaz tang laptop n cd ja…pa2pon kami syukur pada Tuhan..kami diberi kesempatan tuk mengikuti forum2 islamic ni…


Da abis daaa tu ja kami nak habaq petang ni….makasih noh hangpa sudi baca blog kami…

@ spring season....


Salam alaik semua….

Alhamdulillah segala puji bagi Allah tuhan sekelian alam…aku merafak syukur padaMu ya Rabbi…..
Hmnnn……

Hari ni hidupku penuh dengan rasa kejiwangan…. Segalanya yang kurasakan semuanya akan berkisarkan tentang cinta…haishhh….ntah kenapa tertiba kumainkan lagu2 cinta, ku baca surat2 cinta zaman sekolah dahulu yang masih tersimpan rapi dan jugak ku tonton filem2 cinta seperti ombak rindu dan tiada yang kedua yang mana dah muak dah kalo nak ditonton lagi…. Arghhhh kurasakan hari ni taman dihatiku telah masuk musim berBunga dan ianya sedang mengembang mekar sekarang…huhuhuh……

Aghhh…. Aku dah dewasa…perasaan tuk patutnya wujud walau sekuat mana pon aku cuba tanamkan dilubuk hatiku…bukannya belum bersedia tapi aku seakan takot kisah lama berulang kembali… waduhhh sakit doe… hanya Tuhan jew yang tahu…. Bayangkan  first sight love yang sama2 kita semaikan dengan kasih dan sayang tu telah putus dengan tertiba… haishhhh sape yang pernah alami semua ni akan tahu bagaimana peritnya hati ni…wuuuuu…xpe …lets bygone be bygone…..:(  sesungguhnya aku yakin semua yang berlaku pasti ade hikmat dariNya….

Ok back to real world….

Yup.. x dinafikan m ready for the second but…… aku harus membuat pilihan yang bijak…pilih kerjaya dahulu then baru boleh piker sal nak tanggung “anak orang”..cukup kewangan,cukup ilmu didada, ade keyakinan tuk memimpin then barulah ku bukakan seluas2nya pintu hati tuk menerimamu…sekarang ni biarlah kita terus berkawan dan berkawan…. Selagi tiada ikatan kita bebas lakukan hal masing2…ye dok…kalau dah ade ikatan ni susah, x kol sehari dah merajuk, nak kuar ngan kengkawan pompuan yg lain pon cemburu..hahhaha…and for U andai kata jodoh maka bersatulah kita dengan ikatan yang sah...dun worry…..

Friday, November 16, 2012

@ kekasih barukuuu....


Salam ailaika….
Haishhh lamenya xudapate blog ni…..haceeemmmm dah berhabuk dahhh….

Hari ni 15 november..genablah 6 hari kita berpisah…. Kurasahkan amat2 sedih bila mengenangkan dirimu yang cute dan kecil molep itu…. Walaupon pada masa yang sama aku dah ade pengangti tapi ianya tidak sama dengan ape yang kamu telah berikan padaku dahulu**ayatjiwangjap**hasihhh….sesungguhnya aku masih mahu memilikimu kerana dikaulah tempat kuluahkan segala hasrat hati ni dan dikaulah tempat aku menyimpan segala rahsia2ku selama ini… kehilangan dikau amat2 membuatkan aku seakan2 berada didunia yang fantasi….tiada lagi bunyi2 manis memanggilku diwaktu bangunku…tiada lagi tempat aku luahkan perasaan hati..ohhh aku2 amat2 rindu akan dirimu….walaupon dikau selalu menolak ajakanku setiap kali aku ingin membuka pakaian mu tapi tolakanmu hanya sekejap dan dalam sekelip mata juga kau akan relakan coz dikau tahu aku amat2 memerlukannya*** meluataku***…..banyak pekara yang telah kita coretkan bersama…kenangan manis dan pahit kita lakukan bersama dan aku telahpon mengerti hati budimu sedalam2…huhuh….dikau jugak sudah seakan2 faham akan kehendaku….walaupon performance dikau tidak seperti pasangaku yang terbaru ini tapi itu semua tidak penting yang penting aku masih lagi cinta daan sayang padamu dan why im so stupid tuk lepaskan dikau bersama dikau…. Siapalah yang bakal mengangtikan daku dalam dirimu kelak…huhuhu….semoga dikau berjumpa dengan orang yang lebih baik dariku dan bias menjagamu seadaanya….

Hari ni 15 november…genablah juga 6 hari aku mempunyai pasangan baru….walaupon hati masih pada pasangan yang lama tapi kurelakan juga diriku bersama sidia… dia merupakan seorang anak dara…***suci k***dan dia adalah pasanganku yang ke10 dan kali ni aku harap cinta kami kekal sekurang2nya 2 tahun dari sekarang…. Bukan sebab nafsu yang kuat tapi aku ingin mencar1 yang lebih baik perfomancenya dan mungkin aku rasa aku mampu memilikinya dan sebab itulah aku memilihnya…**cm ayat keling ja**fyi namanya B…. kami masih lagi dalam process mengenal hati budi masing2…hehehe…. Malam pertama kali agak kusam… sewaktu aku mula explore seluruh tubuhnya yang putih melepak dan licin itu tertiba kedengaran suara perutnya yang lapo..haishhh kacau daun betol la… ku berikan dia makanan dan niatku untuk menerkam B hanya tinggal niat sahaja…xsampai hati aku nak usik B waktu dia kenyang…lagi pon xboleh gelojoh2..hehehe…masih banyak masa lagi… keesokan harinya aku masih cuba sempurnakan niatku dan Alhamdulillah niatku tercapai…..dapat ku explore seluruh badanya yang licin dan gebu itu….sungguh baik performance jika dibandingkan dengan pasanganku yang lama…mungkin sebab yang B ni anak dara dan yang dl utu dah janda***kuang3x***sudah kukenal segala hati budinya….alhamdulillah B mengizinkan aku lakukan sedemikian…B hanya dia seribu bahasa…sesekali B memberikan isyarat cancel kepadaku dan aku faham maksudnya…kini dah 6 hari kita bersama…makan,tdo bersama Cuma mandi jew x bersama….hahaha…. kujaga dirimu bagai menatang minyak yang penuh… kupaikan dirimu baju jubbah yang hitam agak dirimu terhindar dari menjadi mangsa2 “cabul” rakan2ku…hehhe…Alhamdulillah setakat ini aku masih lagi cuba menyemai bibit cinta antara aku n B…dan semoga cinta itu bias berputik dan terus berbunga kembang selamanya…

Monday, November 12, 2012

@ my wishlist

alhamdulillah......
segala puji bagiMu ya Allah...
nak tahu x ape yang aku nak beli tuuu.....
dan aku pon terbeli...opssss terbelii okkk...
hahhaha
 xpe nanti2 la aku kcitw ape ye...
kci suspen sikit...kihkihkih.....

@ seminggu telah berlalu


Salam semuanya….

Hmnnn hari ni genablah seminggu aku kat uitm ni lepas midterm break…
Keseronokan duk umah masih lagi terasa dan rasanya akan selalu membelenggu hati dan fikiranku ini…teringat lagi waktu ni diminggu yang lepas… aku dah xde mood coz malam ni aku off to shah alam… semua kerja dilakukan dengan penuh xde perasaan…ya Allah kalolah diberi pilihan…aku nak jew duduk kat umah jaga mak n abah dikampung….lagi syokkk…. Bole bersama mereka selalu..
Haishhh..heryyy!!! ape yang ko mengarut ni….hehehe
Hari sabtu lepas(sehari before terbang ke shah alam) aku sempat la potong rumput kat belakang rumah tu… waktu tu hujan agar renyai2 dan kejap2 berhenti then sambung balik(cm ayat keeling…lupekkann) aku memotong dengan rasa sangat sedih coz lepas ni dah xleh bantu mak n abah potong rumput dah…umar pon ade sekali..mak,abah n umar baru balik makan kenduri kat umah sedaraku di kampong cempaka….yang seronoknya hari tu juga aku bantu mak menyemai anak pokok salak.. lepas je potong rumput aku terus gali lubang tuk semai anak pokok tu… aku n mak sama2 sapu sampah dan rumput yang aku mesin tadi…umar tengah asyik bermain dengan kereta JCB dye… main pasir…hehehe…. Lepas sapu kami terus bakaq tuk mengelakkan nyamuk yang bnyak tu… Alhamdulillah semuanya burn up walaupon ade sedikit bahan bakarnya basar dek hujan yang renyai2 tu..hehe..di belakang rumah tu mak ade tanam pokok limau, lengkuas, halia, serai, pandan,nangka, pisang , salak, manggis dan kepala yang rending tu… dan semacam kebun dah…hehe…. Biasa lah mak..kalo aku turun jew buat jerja di halaman mak mesti sediakan air..xpayah nak tunggu mintak…semuannya telah tersedia… leps bekebun itu kami pon makan2 kejap then terus naik tuk solat asar…. Alhamdulillah semuanya telah selesai… Cuma aku ade satu jew yang terkilan coz aku xsempat nak potong rumput kat laman depan tu tuk kali keduanya…maklumlah musim hujan cepat jew rumput tu tumbuh balik….bersalah plak aku rasa…hari tu juga..aku sempat la kopek beberapa biji kelapa tuk mak.. t senang mak nak guna buat gulai…hehe….k lah tu jew yang aku nak story mory tuk hari ni….*actually ngan mencari idea menyiapkan literature riview ni***hahaha






@ rayaku cerita ku....

* diingatkan entry kali ni saatlah berjela2....


Salam semuanya…

Alhamdulillah cuti raya haji berserta midsem break sudah pon berlalu…
Seronok betol la cuti sampaikan xmoh lagi balik study ke SA ni…nak terus duk umah jaga mak n abah…
Alhamdulillah semuanya selamat…punyalah xsaited aku nak balik kampong sampikan dah xlalu nak makan pada 23 oktober tu.. hehe.. Alhamdulillah tepat pukul 9 malam aku dah already berada dalam bas dengan perasaan yang teramat gembira dan terbayang suda wajah kedua ibubapaku yang already tggu akan kepulangan aku…wahhh seronoknya…
Perjalanan kami yang lama dirasakan amat2 singkat…tepat pukul 6.25 pagi rabu…aku telah selamat menjejak kaki ke bumi pengkalan chepa…wahhh bersyukur sesangat aku….rindu kat kampong kini terubat… aku telah mengambil keputusan untuk berjalan kaki balik kerumah… Alhamdulillah kepulangan aku mmg sudah ditunggu2 oleh mak… sesampai di gate aku terus kol mak yang dah ready mau solat subuh dan bersiap sedia nak pergi menjemputku distesen bas…heheh… xpe lah mak…beg ore bukannya berat pon..boleh jalan kaki jew…
Udara yang nyaman lagi bersih dikampung mmg berbeda dari SA ni….sejuk jew pemandangan di kampong…weee bestnya…setelah selesai solat subuh…seperti biasa aku dan mak akan berbual2 panjang sampai terbik matahari… macam2 yang kami bualkan…antaranya kehidupan aku ngan housemateku…. Keadaan kampong halaman dan keadaan saudara maraku sepeninggalan ku…
Hari tu mak n abah puasa sunat sempena wukuf di arafah….genablah setahun mak n abah pulang dari mekah…. Tapi segala cerita di sana masih segar diingatan mak n abah….masih Nampak dimata mereka akan keceriaan mereka disana… oleh kerana aku sebulan lebih xbalik rumah…so dengan keadaan abah yang kurang sihat so segala halaman rumah agak tidak kemas…rumput panjang disana sini… so aku telah nekad tuk memotong segala rumput2 yang panjang itue….alhamdulillah 2 hari jugak la nak bersihkan balik halaman rumah tu… segalanyan aku lakukan dengan iklas coz semua tum mg kerja2 yang aku rindukan untuk dilakukan…sekarang baru Nampak bersih dan sejuk mata memadang…
Raya taon ni semuanya ade… malam raya tum mg meriah gila2 la…seronok…kali pertama beraya bersama abang2 ipar ni… best2!!! Malam raya tu kami tdoq kul 2 pagi dek bercerita sakan..heheh…ade saja yang ingin dikongsikan…hahaha…..taon nil ah umah kami raya xbuat preparation…juz buat bihun goreng jew tuk raya…hehe..sempoi jew… semuanya dah muak dengan makanan raya…so bihun goreng jugak yang mnjadi pilihan…hehe.. oleh kerana semuanya dah balik so kami pergi solat asing2… aku naik moto sendirian dan diikuti oleh dua biji kereta… taon ni yang paling sedih coz aku xsempat nak bertakbir raya sesame di masjid… sesampai jew aku di surau berkenaan semuanya dah mula mengankat takhbir..huhuh…. pintu gate rumah po  xsempat nak kunci coz dah dengar surau lain dah solat…fuhhhh selalunya akulah yang akan kunci gate dan  pergi paling lewat…huhuh…sib baik xde pe2 yang terjadi…huhu…aku ingatkan solat raya haji ni dalam kul 8 suku…tapi sebenarnya kul 8 dah start solat…..kalo solat aidilfitri mmg la kul 8 setengah baru mula…huhuh….
Sesudah solat kami segera pulang tuk menikmati juadah raya….(uncle ade ntar nasi impit ) makan2 sekadar mungkin dan bergegas ke tempat qurban…. Taon giliran kak ni yang qurban…so aku dan kak ni bergegas ke tempat qurban… mak n yang lain masih dirumah dan akan menyusul kemudiannya…meriah sungguh tempat qurban ni…ade tiga ekor lembu dan lembu yang kak ni ambil ni yang paling manja…lembu 1 harga rm380, lembu 2 rm 400 dan lembu 3 yang kami ambik ialah rm450…warna putih susu…chantekkk….meriah dengan telatah kanak2 dan orang dewasa yang masih dengan jenaka masing2…Alhamdulillah suasana pada hari tu mmg meriah….dengan cuaca yang baik lagi…oleh kerana hari raya tu jatuh pada hari jumaat so agak kalut la pihak lelaki tuk pergi solat jumaat lagi…. Bergegas kami pulang kerumah tepat kul 1230 tghari setelah selesai mengambil bahagian masing2…. Balik,bersiaap dan terus ke masjid….dek x cukup tdoq semalam aku ketiduran selepas balik dari solat jumaat..hanya mak,abah, dan mie jew yang masih mengagih daging qurban… dalam kul 3 aku tersedar coz bunyi engine kenderaan yang masuk ke  pouch rumahku…mak sedaraku dan keluarganya sampai…Alhamdulillah makin meraih…aku bergegas bangun dan menuju ketempat dimana mak sedang mengagihkan daging2 tersebut…mak suh aku memotong tulang2 tersebut kepada bentuk yang agak kecik…nanti senang nak dibahagikan…kami berbual,makan2,berseloka dan bermesra bersama dan sesudah asar setelah mak sedaraku pulang aku dan kakakku mie pergi mengagihkan daging2 berkenaa…seronok..mmg menjadi tugasku n mie tuk agihkan daging2 tersebut…petang tersebut jugak kami mengadakan bbq….bakaq daging secara besar2an..hehhe….
Tepat pukul 6petang…my uncle n his family plak datang…. Seronok…aku jugak la yang membakaq daging tersebut dan dibantu oleh kak ni…. Hehe…. Tapi once uncle datang aku terus cabut coz my uncle ni mmg tere bab2 bbq ni… dialah yang selalu suggest nak buat bbq….
Cuaca sudah mula gelab…malamnya kami makan daging bakaq besama2….menunya ialah…daging bakaq,perut lembu,air asam,kicap pedas, air cococola,kek secrect resepi….meriah gler… ingat nak beli ice cream vanilla nak buat float tapi raya ann semua kedai tutup so minum code jew la….huhuh…mmg meriah gler la malam tu..seronok… kek tu simbolik bufday mak n abah… abah 2 hb dan mak 27 hb…kedua2nya bulan oktober… semoga mak dan abah dipanjangkan umur,dimurahkan rezeki,diberi kesihatan berpanjangan,dirahmati dunia dan akhirat,dan bahagian dunia akhirat…amin….
Ok tu saja tu raya pertama…. Raya kedua penuh dengan undangan raya, dan kakakku punyai suami plak yang akan buat qurban…hehehe…sambung nanti ye…bye…


Hari kedua raya diteruskan dengan bagun seawal 6 pagi untuk solat subuh… Alhamdulillah… dah cukup tidoq semuanya…oleh kerana hari ni aku x pergi ke tempat qurban…so aku sambung tdoq balik..heheh…. tepat kul 8 pagi aku bangun tdoq jew, mak n mie bru sampai umah, depa pi ntar bekas tuk letak daging kat tempat qurban. Mak bawak iman balik bersamanya… malangnya iman masih tdoq waktu aku bangun tu… lepas mandi aku bersiap2 macam biasa dan bersarapan bersama… hari ni mak kne memasak bagi pihak my uncle… my uncle nak naik umah baru sok pagi so dye mintak mak tolong masakan hidangan tuk para tetamu… agak kalut jugak la waktu tu…kan time raya lagi… lagipon pembahagian daging tuk sesi kedua pon belum lagi diagihkan…huhuhu…kesian mak… hanya Allah saja yang tahu murninya tugas2 mak tu…mak xpernah merungut pasal kerja… so dengan rela hatinya aku membantu mak…. Dalam kul sebelas pagi tu…aku siap kupas bawang,kupas halia,dan pada petangnya buang tangkal cili…seronok jika lakukan kerja bersama terchinta kan..penat pon xterasa… waktu petang keadaanya agak bz sikit…. Ditambah dengan beberapa keluarga tetamu yang datang beraya, so disitu kerja2 memasak d’postpone dlu….  Lepas magrib suasananya amat seronok… bertemankan cahaya lampu dan angina yang sepoi2 bahasa kami bersama2 membantu mak menyiapkan juadah tuk esok…. Alhmadulillah segalnya berjalan dengan lancar walaupon agak bising ngan telatah anak2 kecil tu..heheh… kul 8 setengah malam aku telah diarah tuk pergi mengambil santan yang ditempah dirumah kak yah( 3 kilometer dari rumahku) suasana malam memang mengamit kesegaran…. Malam tu jugak aku membantu mak memotong serai,memotong udang,hiris halia dan jugak bantu kacau tumisan dalam kuali…hehehe…tepat pukul 11 malam semuanya dan beres…memasak pon dah siap…oleh kerana kesian akan mak yang sedang menyuci barang2 dapur tu…so aku dengan rasa rendah hati mengambil alih tugas mak tu… at least mak boleh la rehat2 sebelum masuk tdoq… mmg menjadi kebiasaan la kalo je buat kenduri,orang paling lewat tdoq is aku n mak..ya Allah berilah mak kekuatan dan kesihatan berpanjangan…amin…

Hari ketiga…merupakan saat paling bz… aku bangun seawal 6 pagi…lepas jew mandi aku terus turun bawah membantu mak…aku terus mengambil kacang panjang dan potong mengikut ape yang mak ajarkan… yess dah selesai.. mak plak bz menyediakan pulut kuning dan singgan pedas daging… Alhamdulillah tepat kul 8 pagi seperti yang dijangka semua telah beres…aku n pak muda telah menjadi pengantar makanan buat yang first round…semuanya selamat…balik2 jew umah…mak suh aku ntarkan makanan yang selebihnya…arghhh kali ni rasa malas jugak….dah la kne bawak kete manual….malasnya….”ade jugak la aku merungut malas nak bawak kete manual ni” astagfirullah..(lepas tu bru aku sedar kata2ku itu)sedih jadinya, bila dipikir2 balik…may be abah dengar kot ayat aku tu…dat Y la abah tertiba cakap t abah nak beli kete auto lah plak…!!! Sentappppp*gembira berchampur duka*suka coz dapat kete baru…sentap plak takot disebabkan aku abah nak beli kete bar utu..huhuh…ya Allah ampuni daku…L
Nak x nak aku kne jugak pi ntar…alhamdulillah semuanya berjalan ngan lancar…aku boleh bawak manual tapi lebih prefer auto lagi….kan3!!! korang setuju x ngan aku???hahhaha..lepas balik ntar barang tu…aku terus makan2 dek kelaparan dan berbual2 kejap ngan mak serta abah… yang lain2 dah berangkat kerumah uncle dah…so yang tinggal kat umah is aku,mak n abah… mak masih lagi menyuci  barang2 dapur dan aku terus naik bawak makanan,makan depan tv…. *jahat plak rase diri ni…sepatutnya aku bantu mak bersihkan barang2 tu* mak sorry ye… hari berlalu dengan pantas…Alhamdulillah semua makanan hbis… mak n abah pergi tepat kul 11 pagi dan akuuu xpergi pon majlis tu…malas plak rasenya…..dah la…xmoh cerita lagi tuk raya ketiga ni….sedih coz aku xdapat makan nasi pon ri2….* salah aku jugak*wawawawaw……




Sunday, October 21, 2012

@ cintai Rasulullah....

salam alaik....
alhamdulillah.... syukur padaMu ya Allah...
akhirnya piala malaysia menjadi milik negeri terchintaku...KELANTAN DARUL NAIM...
im proud to be kelantanese...
bendera kelantan berkibar megah di tengah2 bandaraya shah Alam...ya Allah semangatnya ereka semua nak
tgok bola... bagus3...org kelantan mmg fanatik bola...hehe...
semalam ada 3 event penting kat Shah alam ni.semuanya diwaktu yang sama....
-kuliah ustaz azhar idrus di masjid negeri SA
-cintai Rasulullah di PI uitm
-bola final....
alhamdulillah aku terbukak juga nak memilih yang no 2 tu...
aku dah bersiap kul 6 lagi tapi disebabkan hujan yang lebat so aku postpone nak pi
lepas magrib...alhamdulillah sempat jugak aku dengar dan sama2 selawat ke atas junjungan Nabi Muhamad tercinta...
berada dalam golongan ilmuan dan adik2 tahfiz ni membuatkan aku berasa begitu kerdilnya diriku....
agak jao aku ketinggalan daripada mereka....
bacaan mereka yang menusuk qhalbu itu mmg membuatkab daku menitiskan air mata...
ya Allah untungla mereka kerana dipilih menjadi pemuda yang menegakan agamaMu...
terdetik dalam hatiku...bilalah aku nak jdi macam mereka....bilalah aku nak mempunyai keyakinan diri seperti mereka....memperdengarkan alunan selawat dengan merdu dan tenang....
ya Allah....berikan lah daku kekuatan seperti mereka... sesungguhnya daku mmg ingin menjadi seorang hambaMu yang patuh akan ajaranMu....


Thursday, October 18, 2012

@ bila ayah daan ibu masih ade,

hayatilah vedio ni baik2 wahai kawanku.....
ambik pengajaran dari ape yang ustaz katakan....
video
                           
                               semoga kita tidak terlepas ganjaran pahala menyanyangi mereka....
video


Tuesday, October 16, 2012

@ bila kita ada ayah dan ibu

salam semua....
jom ambil pengajaran dari ceramah ni...

3 pekara yang memberikan pahala apabila dilihat...
-tgok muka mak
-tgok khabah
-tgok quran

3 golongan yang tidak akan masuk syurga dan tidak akan cium bau syurga....
- anak derhaka
-golongan yang mengekalkan munim arak
-siapa2 yang memutuskan silatirahim...



ya Allah peliharah kedua ibubapaku dunia dah akhirat....panjangkan umurnya,kurnikan mereka nikmat kesihatan yang berpanjangan...kasihi mereka....selamatkan mereka di dunia dan akhirat.....amin


vedio coming soon......




@ rutin harian depa.....


Salam alaik semua…

Alhamdulillah bumi shah alam sekarang ni sedang dicucuri dengan hujan rahmat… masih lagi permulaan kilat yang sabung menyabung….gerun + takot semua ade… bunyi guruhnya kuat dan menakotkan betol…ya Allah beginilah gamoknya suara mungkar  dan nangkir kepada orang isalam yang tidak beriman…
Hmnn back to entry tdi…aku suka jew baca aktiviti harian kengkawan sekelas aku…bukan sebok nak tahu tapi nak ambik insiprasi kalau ade yang baik la… so tadi time kelas opm yang best tu…aku mengambil initiative edarkan satu kertas…pada kertas tertulis waktu tdoq…waktu bangun tdoq dan xtvt selepas subuh…wahh seronoknya baca xtvt dorang…thanks y’alls coz bagi kerjasama tuk menulis dalam kertas tu…hehe….
So majoritynya sama jew cm aku…tdoq kul 1-2 pagi then bagun seAWAL 6 pagi…mandi2….then tdoq balik sampai kul 7.30 pgi…bangun then siap2 g kelas…hahaha…..nampaknya rutin kita same ye…hehe… tapi dalam kalangan xtvt yang ditulis tu..ade jugak yang meng impress aku….contohnya yang aku highlight tu mg aku betol2 impress dan tabik spring la…korang boleh kenal siapa gerangan tuannya melalui tulisan dye…so empunya diri tu…am solute la kat kamu…kamu dah memberika saya inspirasi tuk jadi seprti kamo….
Rutin aku…memang selalu bangun awal kul 6-6.30 pagi(awal la coz aku yang first bangun dalam kalangan housemate aku ni)…mandi2…solat then akan masuk balik dalam selimut…. Aku bangun mmg xakan on lampu coz takot rumateku xselesa nak tdoq… *padahal aku pasang lagu kuat2 pon dye still lagi berdengkor….tdoq MATI agaknya* yup dari sem satu lagi…aku mmg xsuka on lampu diwaktu pagi…even kalo aku nak stdy pon aku akan ke ruang tamu or duk jew tepi tingkap bagi mengambil cahaya dari luar sesambil menghirup udara yang segar….dat Y lah semua rumateku kalo dorang bangun pon x akan on lampu jugak…hahaha….
Actually lepas subuh mmg x elok tdoq kan….rezeki x masuk… lagipon lepas dah mandi mmg dah xleh nak tdoq balik…tapi mase tu la best tdoq…lagi2 kalo ade kelaas pagi kul 830 lagi rase ngatok teramat sgt…. Hahaha….syaiton punya kerja la ni…. Korang pernah alami x…kalo hari xde kelas pagi…mmg senang giler terjaga diwaktu pagi TAPI kalo ade kelas pagi…dye punya syok tdoq tu sampai rase xnak g kelas n nak tdoq jew…*semestinya pernahkan*huhuhu….
Waktu malam plak…lampu bilikku akan off selewat2nya kul 1 pagi…. Kalo ade kerja yang xberes lagi mmg aku akn sambung esok…so kalo xngatok lagi aku akan baring2 atas katil..pusing sana pusing sini… tapi mmg xmiss dengar ceramah ustaz kazim la…phone akan duk kat sebelah sambil bukak ceramah… kira2 dah nak hanyut tu aku off la ceramah tu…hehehe….baik kan….tapi ade jugak kes2 yang ceramah tu on sampai pagi..hahaha…kesian ustaz tu…cakap berjam2….hehehe….itulah rutin banguun n tdoqku seharian…
insyaAllah dengan inspirasi dari kengkawan ni…aku nak ubah sikit kearah yang lebih baik….tu mase depan aku gak an….so dibawah ni adalah xtvt yang dorang tulis…. Yang aku highlight tu adalah yang aku suka dan memotivasikan aku…heheheh







Friday, October 12, 2012

# jammmm akuuu...

haishh almost
2 hari aku hidup tanpa memakai jam tangan ke kelas....mmg xselesa kot...
aku dari sekolah rendah lagi mmg selalu pakai jam pi kelas....even kalo lupa bawak pon aku sanggup patah balik pi ambik...kali ni ceritanya jamm aku mati...dah 3 taon aku guna jam tu...sedihhhh......
hmnnn bila la nak pi beli jam baru ni... aku prefer jam biasa2 jew... yang tali dye kulit dan berbentuk rectangle...cantek r jam tu....aku pernah tgok si peramugara tu pakai dlu...time tu aku masih disekolah menegah lagi la...chantek jam tu...aku nak jugak jam cm g2...wawawawa......



ni jam contoh jew.....

# merapu jew...

salam jumaat semua...

aku rasa kan kelas hari jumaat belah petang cm xde input pon...
pegi kelas then dengar dye cerita... tidak diNAFIkan ye ade jugak
ape yang prof tu cakap pasal agama tu aku boleh ambik  intibar,...
tapi mmg aku rasa xperlu ade kelas kot....hahaha....

p/s: ayat xberapa betol sikit...tgok tajuk entri pon dah tw ann....hahaha



# NO class on 24 okt

Salam jumaat semua…. Alhamdulillah dah habis satu test tdi..test 1 EVT…so far ok la kot…. Semoga di hari yang barakah ni test tdi dapat markah tertinggi la…insyaAllah… U know wat….on previous post I ade mention yang satu lect ni xnak ganti kelas annn…so finally dye akur jugak… so kelas on Wednesday to officially cancel…wooooo im the one that very happy with that announcement…hhuhuh…..boleh la balik dengan gumbira…hahah…but yang xpuas hati tu…patutnya grup aku pnya presentation minggu ke2 lepas raya…ni balik2 uitm dah kne present….mmg xraya la aku kali ni…haishh……sabo je lah….

# niat tulusku....


Ya Allah banyak niatku yang aku rasa ingin aku tunaikan dengan segera demi membalas jasa kedua ibubapaku… harapanku agar Engkau permudahkanlah segala urusanku dalam menunaikan hasratku ini… semoga Abah n Mak dapat merasai keselesaan yang akan aku lakukan..insyaAllah….
Pertama2nya aku nak upgrate tembok pagar rumahku itue…. Nak tinggikan sikit n nak buang semua tiang larik menjadi dinding yang biasa…senang sikit kalau nak cat nanti…insyaAllah…
Kedua aku nak pasang auto gate…al maklumlah jarak rumahku ke pintu gate tu agak jao… kesian parentsku setiap kali ade orang datang…. Kne pgi bukak gate… cu piker kalo kne waktu hujan lebat…kan basah kuyup jadinya… Ya Allah permudahkanlah segalanya… aku dah survey harga auto gate tu kat area kb thru internet…almost 2k… kalo aku nak pasang sekarang pon boleh tapi jujurnya mesti mak n abah xmau… lagipon aku bnyak lagi nak guna duit… duit yanga de tu simpan tuk mase depan… tu la jawapan mak n abah… so aku kne hold dlu..once dah mula kerja insyaAllah aku akan pasangkan untuk mak n abah….
Ketiga niatku nak pasangkan lampu kat area rumah tu…ala2 lampu taman… biasalah kalo dah laman luas tu sebijik lampu Kalimantan tidak memadai tuk satu kawasan yang luas. Niatku nak pasang kat area nak g pouch kete n kat laluan nak g ke pagar….biar terang sikit… kalo nak buat event pe2 pon xpayah nak pasang lambu sambung2 agy..heheh…perancangan awal…insyaAllah kalo didizinkanNya….
Keempat… aku nak beli air cond yang boleh alih tu…ala mende ape ntah yang cm kipas berkaki… maklumlah abah xleh sgt duk dalam air cond…so kalo beli yng tu boleh la guna kalo2 terasa amat panas jew…. Huhuh…. insyaAllah….
Keempat….nak beli set speaker…cm kat uamh axie tu… rak tv dye pon cantek..dan menarik perhatianku…huhuh….axie ko beli kat mane rak tv tu???hahhaha….. rak tv tu Nampak elegen n sesuai diletak di ruang tamu dua rumahku…hahah….i can imagine dat..agagaga….
Tu jelah impian aku untuk tahun ni….harapanku agar Allah dapat mempermudahkn segala urusanku dalam menunaikan janjiku ini dan memohon agar kedua ibubapaku dapat merasai kesenangna dan keselesaan yang aku lakukan…amin….


# niatku untukmu.....


Hatiku terdetik:

Ya Allah setiap kalu aku jejakkan kakiku ke masjid negeri shah Alam.hatiku berbunga nak bawak mak n abah aku kesana nanti…melihat keindahan rumahmu…sesungguhnya amat indah ciptaan manusia yang telah diberi ilham olehMu… aku jugak mau bawa mereka ke Icity..biar mereka dapat rasakan pengalaman berada di kawasan berlampu… ya Allah setiap kali aku masuk ke DATC jugak hatiku terdetik sedemikian… ya Allah berikalah kesempatan padaku untuk membawa kedua ibubapaku melihat hari bahagiaku memdpat segulung ijazah…huhuh….ya Allah semoga hari kenanganku dapat kusemadikan bersam kedua ibubapaku yang techinta…. Bahkan aku juga nak bawak cdah n family datang ke majlis konvo aku… biar semua orang aku sayang ade bersamaku… ya Allah hanya padaMu aku bermohon…


pandangan luar DATC

dari dalam dewan DATC


Sunday, October 7, 2012

# macam2 cerita....

Salam ahad semuannya….
 Arghh petang yang indah…lamenya xhadep blog ni….almost 2 week kot…haihh al maklumlah bz sikit lately ngan assignment n proposal tuk fyp…. Ohhh lupekan tuk seketika…. Yess aku dah beli tiket tuk balik kampong cuti midsem+raya haji ni… Alhamdulillah suka sangat nak balik raya tahun ni coz raya lepas mak n abah xde kat umah…so mood raya pon so so la….tapi kali ni mmg lain bebenor..erti raya tuk amat2 berharga bagiku… kalau ikutkan surat dari VC uitm…cuti dah boleh bermula 24 oktober n diseur para lecturer tuk mengadakan kelas ganti…so aku ape lagi dengan pantasnya aku pi beli tiket 23 malam…. Hahahaha….. but ade satu lecturer ni, xnak plak buat kelas ganti…. Haishhh ape kan daya….eden terima je lah…. terpaksa t’miss satu kelas dan ditolak % attandent sebanyak 1% hahaha…. xpe lah…. janji lepas ni aku xakan ponteng lagi kelas tu… Cuti midsem ni pon bukannya leh duk berseronok2 coz bnyak kerja yang perlu dilalukan coz buka jew midsem ni aku kne bentangkan proposal ni…haiyooo takot donk….dah la aku kosong lagi dalam menyiapakn draft intro ni….ya Allah tabahkan daku…. Ya Allah lancarkanlah kata2ku semasa proses presentation ku nanti…amin… So sekarang aku faham kenapa depa2 yang buat master or phD ni mengambil mase yang lame even depa pnya lab research kejap jew… susah woo nak buat satu2 ayat… ni baru buat fyp degree…kalo master lagi la susah… nak buat citation pon mengambil mase yang lame… dah la aku ni kureng sikit bab2 english ni… maklumlah bnyak minum budu…ahaks!!! Aku mengambil mase seminggu nak siapakan intro yang panjangnya 300 words tu..hahah…. Fyi weekend ni paling best coz rumateku yang BAIK tux de kat bilik….dia balik sp…mmg betol2 havent la aku kat blik…hahaha…. Hang tw dak..meh cheq nak habaq sikit….. oleh kerana kami semua xtahan dengan sikap dye yang x jaga kebersihan ni so aku telah mengambil altenative tu hadiahkan dye satu surat…. Macam2 aku ayatkan dalam surat tu tapi dengan bahasa yang lembut tapi mendalam la… huhu…hanya tu jew cara yang aku boleh lakukan agar dia xberasa malu n demi menjaga hubungan kami rakan serumah..aku xmau la cakap terus terang t takot jadi mende lain plak…so, aku tinggalkan surat tu diatas meja dia waktu aku nak pi kelas n dye masih lagi tdo… harap2 dia bias baca dan memahaminya….Alhamdulillah segalanya berubah once aku balik dri kelas… Alhamdulillah cm x caya bila aku masuk bilik aku….kemas n bersih… tapi terdetik dihatiku “cm mne aku nak berdepan ngan dia coz obviously dye akan rase malu an” so aku biarkan jew mase menetukannya… ehh kejap…mase aku balik dri kelas tu dye xde kat bilik….dia ade kelas…. So aku buat cm biase la…on laptop sambil makan petang…

 *ayat die semuanya yang ade “” tu…. Jom sambung…..heheheh 

 Kedengaran exzos motornya dari luar tingkap,aku cuba jenguk dari tingkap and mmg betol dye dah balik… waduhhh risau plak aku…mane thu tkot dye xpuas hati ngan aku coz ntar surat tu…huhuhu….dia masuk bilik!!! Jeng2x!!!(cm cter pasal rumahtangga plak)***saja buat plot ala2 drama g2***aku still lagi melayan lagu kat lappy sambil makan tertiba dye ambik kerusi n datang kat aku… first word “ehh sori la ye. Ko mmg xleh dengar alarm ke?” yup mmg la..alarm hang tu bnyak sangat… bukan hang bangun pon..asyik2 buat snoozer jew…yang asyik bangun ialah aku.. “oh yeke” mmg hang susah bangun ekk yup sebab tu set bnyak alarm” xpe cm ni…hang cakap jew kat aku kul bape nak bangun t aku kejutkan… “hmnn bagus ga cm tu…xyah la set bnyak alarm kan” senyum jew lah aku…. Point yang kedua aku mulakan… eh pasal yang ppp datang tu betol la…dye komen kat tempat hang “ ookk tu mmg silap aku…aku xkemas tempat tdo n barang bersepah” senyum lagi la “eh lain kali kalau ade ape2 cakap jew, aku ok… xnak la kita ade simpan perasaan xpuas hati k…kita ade bnyak bulan agy nak jdi rumate” ok2…terima kasih coz faham…. So skunk nix de lagi bunyi alarm yang xmenentu…Alhamdulillah…..segalanya boleh diubah jika kita tahu cara nak mengubahnya… so nasihatku gunakan cara yang baik dalam menegur…fyi surat cm ni juga pernah aku gunakan tuk rumateku mase sem 1…dan alhamdulillah semua ok2….

Friday, September 21, 2012

ouh...kisah seramku part 2....

Salam…. Sambunga cerita lain tapi still lagi dalam mood seram… One day jiranku ini ingin melakukan tahlil ahli keluarga yang baru saja meninggal dunia…rmahnya kira2 500 meter dari rumahku….sebelah menyebelah jew tapi almaklumlah umah kampong jaraknya satu rumah ke satu rumah mmg jao gler…. Panggil pon mmg xdengar…. Majlis tahlil tu berlangsung seprti yang dirancang tapi ade pekara misteri yang berlaku…nak taw ape??? Once pak iman nak mengangkat takhbir tuk solat hajat…satu dentuman kuat telah kedengaran dari atas bumbung rumah dan kekuatan dentuman tu boleh didengar dalam karak 100 meter… mmg kuat gler la…semuanya termasuk ahli Jemaah terkezut tanpa berkata ape2… aku dan mak mase tu kat umah kami….sedang berbual2 kosong dan once dengar dentuman tu lantas aku cakap kat mak “sape la buat kerja gelojoh tu” coz bunyinya seakan2 kamu lepaskan talam yang besar tu meluncur thru tangga dari ketinggian 3 tingkat…so imagine sendiri la… once abah balik dri tahlil tersebut maka baru lah kami tahu cerita sebenar…. Mengikut ustaz tu…rumah tu ade “hantu raya” dan ianya berada di atas bumbung rumah tu….. abah jugak kata “ nenek jiranku tu dlu tinggal di hutan dihulu Terengganu dan mempunyai kebun dan nenek dia jugak susah nak meninggal” dikatakan makan 7 biji kelapa semalaman dan ayam kampong 3 ekor semalaman….kalau ikut logic pon mmg xmasuk akal kan…. So tanggapan aku mb jiranku itu jugak mewarisi “bende” tu jugak…. Why is saying dat…nak thu…satu hari jiranku ni panggil kami diwaktu magrib katanya dia dah xlarat dah coz tiap2 malam “bende” tu datang gigit dan kacau dia…. Mase dye panggil tu dah la waktu magrib dan kami bercakap plak kat tempat yang dianggap keras oleh keluarga kedua2 pihak… mmg meremang gila la bulu tengkok aku n mak….dalam hati macam2 doa aku baca…huhuh…nasi baik aku dan mak xde pae2 lepas tu…… Hmnnn ni plak pengalam aku dirumahku sendiri…. Al maklumlah banyak lagi space lagi diruang belakang rumah kami tu an… so abah mengambil keputusan tuk renovate rumah…nak tambah ruang tamu… dan bikin dapur baru…. Sebelum tu…. Tempat yang kami nak bina dapur bar utu dlu ade pokok buluh kuning… seperti kata orang tua2 an hantu raya mmg suka akan pokok buluh…so mmg ternyata pokok tum mg ade hantu raya…. Dah hamper setahun aku n abah hapuskan pokok buluh tu…. Alhamdulillah Allah masih melindungi kami. Al kisah pembikinan dapur tu berjalan dengan lancar ann…. One day mase tu dpur tu dalam 90% siap….hanya tinggal cat n pasang lampu jew… aku n mak pon duk la berborak kat situ(dapur baru) dengan angina yang sepoi2 bahasa sehingga kami terlena kat situ… aku tdoq kat atas cabinet bat utu n mak tdoq atas kerusi rotan tu… dalam pukul 7 malam tu aku dikejutkan dengan satu suara yang sayut2 memanggil namaku…..heryyyyyyy….herryyyyyy…heryyyy….. suara tu menyebabkan aku n mak terjaga…. Once terjaga lampu pon terus padam…..daalam hatiku mmg takot gler tapi mak kata hmmmm xde ape2 tu….dia nak main2 jew tu…xusah risau….selagi kita masih ade iman dye xakan mampu menakotkan kita… kami stopkan cter tu sampai kat situ jew coz xmau ahli keluarga lain tahu dan berasa tidak senang hati…. Banyak lagi pengalaman aku bersama “mereka” ni tapi dah malas nak taip….lain kali ye… P/s: jangan takot bcoz dye jugak makluk Allah…selagi kita ade iman mereka xdaapat nak merasuki kita…..

ouh.... kisah serammm gue....


Salam semuanya…good evening semua…
Dah dinner ke?…. Semalam waktu xleh nak tdo aku teringat nak kongsikan cter2 yang seram ni…sumtime that cannot be seen by naked eyes…wou…..al kisah…
Rumah pok nik….
Al kisah satu keluarga yang agak berada telah pon pindah ke kawasan rumah aku…. Kira2 100 meter dari umah aku… dye buat rumah kat situ… mmg style la kalau korang tengok rumah dye…. Tapi semua tu kerah tenaga pekerja tanpa upah…haishhh tu cter lain plak…. Al kisah pok nik (PN) mempunyai seorang ayah yang dikatakan sedang nazak… mengikut cerita ayahnya ini membela… hantu raya kalau xsilap aku…berupa beruk…seriously… nak dijadikan cerita pn ni mintak tolong keluarga aku basuh pakaian berupa topi kecik berwarna kuning ni dan pakaian seperti anak kecik berusia lima tahun…semuanya berwarna kuning… so tanpa rasa segan silu kami pon tolonglah…al maklumlah hidup berjiran ann…huhuh… on day…. Lepas je ayah pn ni disahkan meninggal dunia…segala pakaian yang kami basuh tertiba hilang dengan begitu…. Omg siapa yang xcuak… sehari demi sehari pn xjugak datang menuntut barang tersebut dan kami anggap pn xnak kami risau dan xmau cerita tu digembar gemburkan….
Alhmaklumlah orang dlu2 mmg bnyk simpan barang pekakas dapur dan almari…semuanya chantik2 belaka dan antic… one day pn ni mengajak jiranku tok wan(sudah meninggal dunia) pergi kerumah lama ayahnya… tok wan diberi almari oleh pn dan tok wan menerimanya dengan tangan terbuka sehingga suatu hari cucu2 tok wan datang rumah tok wan dan terkezut melihat begitu banyak beruk2 yang berada diatas almari tersebut…. Biaselah budak2 mmg senang nak Nampak bende2 macam tu…so semua takot dan tok wan telah memanggil bomoh dollah(arwah) tu buang “menatang” tersebut…Alhamdulillah semuanya kembali normal…sekarang almari tersebut telah diletakan di surau kubur… dah la klasik duk plak depan pintu belah pompuan…. Sebelah tu dah la kubur islam…huhuh…. So time surau aku selalu temankan mak tuk naik belah pompuan until ade muslimah lain datang….
Opsss xabis lagi… ni pengalaman aku n mak aku sendiri…. Al maklumlah petang2 lepas aku balik sekolah menengah tu aku turun kejap ngan mak kat halaman rumah nak siram pokok2 bunga mak yang bermacam2 jenis corak dan warna tu… waktu tu jam menunjukan pukul 6.50 petang dah nak masuk senja… cer teka kami Nampak ape?? Seeokor beruk berwarna hitam legam sebesar manusia sedang berjalan masuk kerumah pn penetrate pagar pn tu…mak aiii hebat gler beruk tu…. Kami buat2 xtahu la kan sebab be4 that kami xthu lagi cter tentang keluarga pn tu…kami ingat beruk betol… once dah tahu cerita sebenar..mmg xlena tdoq kot…. Mungkin ade hikmat dari Ilahi….
P/s janganlah kita mensyirikan Allah….bertawakalah pada Allah…sesungguhnya Dia maha mengetahui…..

Tuesday, September 18, 2012

# off to teratak orang tua puchong....

Salam semua…. Alhamdulillah misi melawat rumah orang2 tua di puchong selamat dijalankan… Alhamdulillah langkah kanan kami hari coz mase kami sampai tu mereka bau saja memulakan majlis hari raya..malu jugak la…. Dah la ncik pengurus a.k.a pejal pilut x gitaw kat pengurus rumah org tua tu yang kami nak datang buat site visit…huhuh…. So kami main redah dengan muka tebal je lah…nasib baik all the lect xmarah…Cuma mereka terkezut jew dengan tindakan pejal ni…haishh pejal2… aku tanye tadi ko kata dah kol….. ke ko xfaham maksud aku tdi….hmnnn pe2pon semuanya dah selamat…. Kat sana suasananya mmg biase2 ja…. Name pon rumah org tua2…bau ubat segenap ruang…. Ya Allah macam2 jenis penyakit yang aku tengok mereka hidapi…. Diduduki oleh 30 orang wanita dan 25 orang lelaki dan 15 orang kakitangan yang dibayar okkk….bukan volunteer…ad eke insan yang nak volunteer nak jaga orang tua2 yang banyak kerenah ni ekk…. Huhuhu…….lepas melawat, kami dibawa berjumpa pengurus rumah berkenaan…makaiii tegas giler orangnye…al maklumlah ketua jururawat hospital serdang ann…no wonder la setegas begitu…tapi dye mmg bagus…bukak umah jagaan ini dengan duit sendiri…..guest wat!! Kami jumpa soo wincci…ala yang masuk mastercheff selebrity tu…yang cina tu…makaiii cantek bebenor dia… nak t aku letak gambar dia…supaya korang kenal dye…huhu….dye buat charity gak…dye buat cupcake…. Ok la best jugak la dye pnya cupcake….huhu…..
sempit je lorong nak masuk tgok pesakit....muat ke nak angku 100 students...

ni lah wad tuk makcik2 ni...peramah kot dorang

ni makcik umur 51....lagi peramah.......special makanan org ntar kat katil....heheh

perbincangan hebat ntara puan fazni,kak mimi n pengurus teratak...

inilah pengurus teratak ni....(tudungkalerpurple)

hmnnn nilah soo wincci.....chantek kan....hmnnnn
miss malaysia 2 kali kot......

Monday, September 17, 2012

# lidahku kelu tuk berkata2


Salam…
Selamat petang semua….
Alahai….susah bebnor nak mengeluarkan sesuatu perkataan ni…Ni kes cuti lame lah ni…duk kampong plak kan…. Mmg susah sikit nak baik pulihSystem percakapan versi luar ni(poyo jew) tpi mmg itulah kenyataannya….Bila dah lame balik umah…mmg lidah ni liat sikit nak menyebutkan patah perkataan dalamVersi kel ell..hahaha….padahal kat umah bukannya menggunakan sepenuhnya bahasa Kelantan…Hmnn….. kalau dah lidah Kelantan tu kan mmg Kelantan juga la akhirnya….im proud to be kelantanism…haahhahaa…so daripadda aku tersyashul baik aku terus mendiamkan diri sehingga lidahku ini benar2 pulih seperti sedia kala…so far Alhamdulillah seminggu after selepas kuliah semuanya dah kembali normal….aku dah fasih dalam berbahasa lograt kel ell….wawawaw…..ape2pon tu nak menandakan yang kita ni masih lagi ade jati diri ketimuran dan tidak lupa daratan dimana tanah air kita(berfalsafah sikit) hmmm k lah…tu jew yang aku nak sampaikan tuk petang ni…. Wslm bye…..

Sunday, September 16, 2012

# syawal 2012


salam semuanya….
Semoga anda semua sihat wal afiat hendaknya….
Hari ni pulanglah sudah bulan syawal yang mulia ini…
Selalunya mmg kita xmenangisi bulan syawal ini coz kita
tahu ade lagi satu perayaan yang Jugak amat bermakna buat kita… aidiladha….
Perasan tak kalau bulan Ramadan tum mg lame jew rasenya kan… tapi kalau bulan
Syawal ni mmg kejap gler rase…. Raya pertama tu dah cm kejap sesangat….
Huhuh…. Nikmat masa dah ditarik pelahan2 olehNya….tapi pe2pon kita sebagai umat islam harus bersykur dengan ape yang ado…. Semoga kami sekeluarga dapat berjumpa lagi dengan syawal yang akan datang…insyaAllah…amin…. Selamat tinggal syawal yang mulia…dah selamat datang zulhijjah….

Thursday, September 13, 2012

# bermula sem 5


Alhamdulillah dah pon masuk sem 5…

syukur padaMu ya Rabbi…aku still lagi dapat melanjutkan pelajaran kat UiTM ni….sem ni kelas agak xpadat… so banyak gap2 yang bisa diisi dengan pekara2 yang lebih berfaedah…(sepatutnyalah)heheh….alhamdulillah sem ni jugak Berjaya dapat rayuan kolej jati ni….kalau x kat manelah aku nak tinggal…yup mmg aku member yang duk luar tapi………(xusah diceritakan) once aku tahu yang aku xdapat kolej…mmg serabut gila lah kepala hotak aku….nak tdoq pon xlena(pembulaan je lah…lepas tu mg xsedaq ape pon)hahahha…..tapi mmgg siyes takot gler kalau aku xdapat kolej ni…bukan ape…aku terpikir KALAUlah aku duk luar ann…banyak benda nak kena beli… almari.katil,rak buku…haishhhh mau makan seribu ringgit tuk satu sem include bayaran umah sewa…so skunk ni aku lebih bersyukur dengan ape yang aku ade,,,, no more rungutan tentang kolej….huhuh……FYI aku dapat blok C…blok yang satu ketika dlu pernah digemparkan dengan kebakaran yang meragut 1 nyawa pelajar UiTM….tapi tu cter dlu la… tapi laman yang terbakaq tum mg masih dalam proses dibaikpulih…. Alhamdulillah aku dapat laman tengh…so far semua housemateku ok2 belake la… but myroomateku masih lagi xmasuk…coz masih lagi practical…. Mb nxt week dye dah masuk kot…huhu..hopefully sekepala dan baik la….huhuh….di blok ni…aku dapat bilik B…..first time kot aku dpaat bilik ni… sebelum sebelum ni bilik A je yang aku dapat…huhu….first aku daftar tu..ingat nak mintak bilik A  but  aku pasrah…nanti abang tu cakap cm ni plak” dah la orang kaci bilik…nak demand2 plak” so baik kita sediakan payung sebelum hujan….cewahhh berfalsampah sikit…wawawwa…

before that…aku berada dinilai…. Umah kak ni….pi sana coz nak ambik moto ja…huhuh…xsangka sampai ponteng 2 hari kelas….hahaha tapi xpe kelas minggu pertama ni bukan compulsory sangat(bajet xblaja lagi)ok gak duk umah kak ni… petang tu kami bersama2 membersihkan halaman rumah…. Yup mmg I loike waktu…aku mmg suka bab2 halaman ni…habis pokok buluh aku potong….ambik kau…terang bederang..hahhaa…sapu halaman yang dah bertimbun..al maklumlah kak ni selalu travel ke sana sini…international stewardess kan…huhu..abang rizal yang balik kerja malam t upon terperanjat…huhu…he’s said to kak ni”patutla u xkaci hery balik…u dera dia potong pokok ekk”hahhaha….aku tergelak sendiri dengar ayat abang rizal tu…
duk nilai ni mmg susah nak cari makan…. I mean buak nak berniaga tapi nak cari kedai2 makan… semuanya jao2 dari kawasan perumahan…huhuh…. Kelantan jugak yang jadi pilihan…semuanya dekat…nak ape? Semuanya ade…hahhaha kat PC tu semua ade… KFC,McD<pizza,MRSM.IPG,Pustaka,IPD shopping mall n airport…semuannya complete….pasar pon depan tu jew…. Alhamdulillah…. Betolla ape orang cakap…”hujan emas dinegeri orang hujan batu dinegeri sendiri” again berfalsampah.. hahhaa….siyes kot…area umah kak nit u mmg xde kedai mkan pon…kalau yang paling dekat pon dekat tesco nilai…huhu….

sekadar gambo hiasan....

# kenangan lepas raya 2012


Lepas raya

Lepas raya la badanku naik mendadak…jemputan rumah terbuka sana sini…mengalahkan artis kot…hahah…bajet L…. Alhamdulillah kami sekeluarga biasa mengunjungi saudara mara yang jao dan dekat…. Seronok bersua bila mana lama dah xberjumpa….hehehe…..macam2 ragam dan cerita kedengaran…mmg meriah sungguh….

Ok satu lagi dugaan kami…kira2 kul 3 pagi….once again abah sesak nafas….. so aku n mak terus bawa abah ke bahagian kecemasan… keadaan abah stable but at the end dr suh abah berehat dalam wad… OMG…kenduri amy lagi 4 hari… yang Allah dugaanmu sungguh menguji keimanan kami semua… kesian kat mak…. Berkat kesabaran dan doa kami semua, abah dibenarkan pulang 2 hari sebelum amy akad nikah… Alhamdulillah…. Terima kasih ya Allah… so mmg kalut la lepas tu… amy kawin hari jumaat…abah balik hari rabu petang… khamis pagi tu dah nak ke TEMAN(terminal makanan Negara) tuk beli sayur2 dan lauk pauk tuk kenduri nanti… nasib baik kak ni balik…. Bolehlah dye tolong serba sedikit…. So mak yang order barang then aku n kak ni yang punggah ke kereta…almaklumlah waktu pagi…tempat tum mg sibuk dengan “tok peraih”…  balik dri teman… kami makan2 pagi then terus buat kerja… cdah n kak ni sibuk dengan kupas bawang…aku n mak plak sibuk menumis bahan2 tuk malam ni(malam jumaat)…

FYI malam ni kami nak buat doa selamat…. Alhamdulillah menjelang zohor ayah mie n family plak datang…mmg meriah gler la… ringan sikit kerja2 kami semua….lepas bacaan doa selamat tu…kami berbual2 sambil menunggu bahagian bridal memasang pelamin… FYI petang tu dorang dah dating pasang tapi bukan yang amy mahukan…so malam tu kne rombak balik la….pasang yang sepatutnya…. Hmnnn sampai kul 2 pagi tunggu mak andam tu….

Jumaat….31 ogos 2012…. Pagi tu amy akad nkah…mak n cdah pepagi lagi bangun siapkan juadah tuk pihak lelaki… menu pagi tu ialah sambal tumis kerang + sambal ikan bilis bersama nasi lemak….alhamdulillah semuanya beres sebelum amy berangkat ke masjid….pepagi tu jugak la…mak ngah dan family dan jugak kazen aku sadam n azrul sampai ke kota bharu… nasib baik ayah mie yang fetch dorang….tepat kul 9 pagi… semua dah siap berangkat ke masjid…. Yang tinggal kat umah are aku, cdah,cza,tok sedaraku,ma kaya n kak jah…. Aku bukannya xmoh pi tapi nak kemas2 umah sikit…lepas akad nikah ni pihak lelaki nak dating umah makan…. So menjadi tugas aku n cdah tuk hidangkan makanan diaatas meja tu…heheh…. Seronok….semuanya berjalan dengan lancar..alhamdulillah…..depa2 belah lelaki n pompuan sebok duk bergambar sakan….haishhh seronok jugak la tgok… dalam kul 11 pgi tu aku n kak ni ditugaskan tuk mengambil kek khawin di kota bharu…jenuh menunggu org kek tu dating…haishh….. then kami terus ke airport tu fetch abang rizal(husband kak ni)… for the first time abang rizal balik mase time kenduri…. Tu pon last2 minit nak balik….lepas ambik abg rizal kami pon terus balik umah…opss lupa mak suh beli ice cube… almaklumlah cuaca panas mmg laku betol la air batu ni…hehhehe…. Sempat beli 2 bag plastic jew….heheh…..sampai je umah…aku terus makan pagi…lapoooo kot…dari pagi lagi xmakan…huhuh aku makan bersama azrul….seronok betol…. Kira2 kul 1245 tu kami geng2 laki terus ke masjid tuk solat jumaat… ayah mie yang pandu kereta… terasa cm budak2 lak once berkumpul n naik kete yang orang lain pandu….hahah….. 

FYI m kazen sadam tu sama umur ngan aku jew… dye lahir bulan jan n aku lahir dalam bulan march.hehe…so kemesraan antara kami mmg jelas kelihatan…hehe….oppsss lupe nak cerita… masa semua pi kat majlis akad nikah tu…. Mak tok(tok sedaraku) tu telah menjalankan tugas tuk membasuh bawang yang telah dikopek kulitnya…senang sikit nanti nak “mayang”.mak aya n kak jah plak aku suh rehat2 dlu  coz xde ape yang nak dibuat lagi….semua kne tggu arahan BIG BOSS….heheh…once lepas balik jumaat…bermulah tugas masing2…. Ayam pon dah sampai… azrul,abang rizal n ayah mat bahagian menguas kulit ayam…cza,kak jah,cik lin plak ditugaskan potong timun tuk buat jelatah(aca masak bersama buah) ayah mie sibuk duk buat tuku2 tuk memasak nanti…. Mak cik nah pulak sibuk buat sambal belacan…mak mmg selalu buat tumis tu…mmg seronok gler la time tu… dimeriahkan lagi dengan gelagak kazen2 ciliku yang bermain2 dikalangan yang buat kerja…hehe….i miss dat momonet….tahun ni pnya kenduri mmg sempoi coz masing2 makan kne layan diri…. Bagus kan….xde lah letih tuan rumah nak kne hidangkan juadah kepada ahli2 kenduri… menjelang malam…ayah mie, yie(baru sampai kb dri kl kul 7 ptg) sebok menggoreng ayam dan ikan tongkol…cdah,kak bie, kak jah, cza plak sibuk duk bungkus telur tuk para tetamu yang datang…ya Allah memang seronok time tu…tepat kul 1 pagi…semua dah tddoq… macam menjadi kebiasaan la kalau musim kenduri berlangsung… aku,mak, dan cdah la yang paling lewat tdo..kami kemas2 ape yang patut sebelum off to badroom… bayangkan 28 orang dalam satu rumah…. Setiap sudut ade orang tdo…. Xcept dapur dan tandas…hahaha…… nasib baik rumahku agak luas…so semuanya selesa dan tdo ngan nyenyak…dua2 bahagian ruang tamu digunakan tuk tdo…ruang tamu 1 mmg dah dipenuhi dengan pelamin tapi muat lagi tuk 10 orang tdo… yang selebihnya tdo dibilik n runag tamu 2…huhuhu……

~semua gambar2 kawin dan gambar raya mmg sengaja xdiuploadkan~
sorry ye.....

Wednesday, September 12, 2012

# raya tahun ni....2012


Ramadhan la Mubarak.

Ahlan wasahlan ya ramadhan…. Bulan kebaikan yang kita semua tunggu2….
Seperti lagu man bai….”kumengharap kan ramadhan kali ini penuh makna, agar dapat kulalui dengan sempurna” sedihkan lagu ni…. Ramadhan pon dah berlalu hanya kenangan yang bias kita coretan tuk tatapan kita semua….first day of ramadhan… mmg simple…. Mak n abah sahur pon makan nasi dan ikan sardine jew…. Aku n amy mmg xmakan waktu sahur…kami bangun minum air masak then tdoq balik tuk kaka my…kalau aku lepas sahur mmg aku menghadap tv la…. Bukak jejak rasul uuu….. mmg kami berdua x makan sahur straight sampai abis puasa…. Mak n abah jew yang selalu makan…. Tu pon ade jugak yang mak n abah xlalu nak makan then dorang minum air jew…. Kesian kat mak n abah ann….
Keluarga kami mmg sempoi pasal juadah berbuka ni….makan ala kadar jew… bazar ramadhan? Aku pergi pon mase 29 ramadhan jew…tu kali pertama dan terakhir kami sekeluarga ke bazar ramadhan….  Keluarga kami mmg pertingkan masakan kat umah… makanan kat bazar mmg xmenarik dan xsedap langsung…. Adde saja yang kurang…. Tambahan pulak ade antara mereka yang menjual juadah yang semalam..haishhhh mmg xpatut….aktiviti bulan ramadha aku cm biaselah….pagi lepas subuh aku tdo balik…bangun kul 9, sarapan then mulakan tugas mengecat umah… FYI my lovely sista amy akan berkhawin pada 14 syawal ni.. so knelah siapkan rumah sikit…cat mana2 yang buruk jew… oppss bukan aku sorang tw…mak pon tolong sekali tw… mak mmg pakar dalam cat mengecat ni….sukanya melakukan activity bersama… penat dan letih pon xterasa…. Tambahan pulak dibulan ramadhan…. Alhamdulillah aku dan mak dapat siapkannya seminggu sebelum menjelang syawal yang mulia….hehe….dalam berpuasa tu ade la dalam 3 kali aku potong rumput dihalaman rumah tu..haishhh yang ni mmg penat gler….sib baik la aku start potong dalam kul 5 petang cm tu…cuaca pon dah redup…ade sekali tu dalam bulan puasa aku potong rumput 2 jam straight non stop…wowwww!!!!! Gler rrr….tangan pon dah macm pakinson dah…terketar2….mmg menjadi rutin harian dibulan puasa tuk menghantar?berkongsi juadah. Setiap petang mak akan menyuruhku menghantar juadah ke sanak saudaraku yang berda tidak jao dri rumahku(wahh ayat skima cikit) ala umah cdah…dalam kampong yang sama..hmmm kira3 5 kilo dari rumah aku…. Dekat jew….kami akan bertukar2 juadah…dan ini berjalan hinggalah habis bulan puasa….?????correction plezzz lepas puasa pon ntar jugak tpi jarang2…hehhehe…ya Allah kami redo dengan dugaan mu ni… pada 24 ramadhan tu abah demam… aku n mak rush abah ke hospital KB…. Alhamdulillah abah pulih…. 5 hari jugak la abah di wad…aku n mak serta amy mmg bergilir2 jaga abah…aku yang jadi pemandu mak ke hospital… sedih dan pilu aku tgok mak…iiye la bulan puasa plak tu…terpaksa bebuka ala kadar….dat Y lah aku n amy ke hospital dan berbuka bersama2 mak….. agar mak xmerasa sunyi…. Alhamdulillah doa kami termakbul apabila abah dibenarkan pulang sehari sebelum menjelang raya aidilfitri..Alhamdulillah syukur kepadaMu. Raya kami pon ala kadar….. first time raya mak xbuat ape2 kek dan kuah raya… semuanya amy beli dan kak ni yang kirim…. Tapi berjenis2 jugak la…. Aku dari awal ramadhan lagi suruh mak tempeh satay…. Nak meringankan beban mak kot… tahun ni kami juz buat bihun goreng + air blackcurent + satay + nasi impit berserta kuah kacang….  Mmg laku gler la…. Alhamdulillah semuanya habis….hehehe….coppsss pagi tu kami seperti biasa setiap kali pagi raya..bermaaf-maafan… itulah suasana paling sayu yang aku rasakan…ya Allah sihatkan dan panjangkanlah umur kedua ibubapaku….sesungguhnya hnya padaMu aku memohon…amin…Allah pelihara mak n abah dunia dan akhirat..amin….



# midterm break.....

Salam semuanya….
Buat ape tu…. Dah lame xmerapu kat blog ni…
almaklumlah cuti panjang kan…Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah…pembuka kata pada coretan kali ni…aku rasa sangat bersyukur….banyak benda yang aku ingin kongsikan pada kalian semua….xpecially mase aku bercuti kat umah….hmnnnn…..




balik cuti midsem-sebelum puasa

Alhamdulillah aku sampai ke pengkalan chepa dengan selamatnya…perjalanan bas selama kira-kira 8 jam kurasakan amat2 lama disebabkan hati terlalu ingin berjumpa dengan family tercinta terutamanya abah dan mak…alangkah gumbiranya hati once dapat tengik muka mak n abah…hanya Allah saja yang tahu bertapa sayunya hati ini once bersalaman dengan mak n abah….ya Allah panjangkanlah umur dan sihatkan mereka…amin… bulan puasa is around…kira2 5 hari lagi kita umat islam aku sambut bulan puasa….seronoknya….menunggu bulan puasa tu,ape yang aku nak makan semua mak masakan… yup mmg tidak dinafikan lagi air tangan ibu mmg sedap…dat y aku jadi bergini….hehehhe…. almaklumlah nak masuk bulan puasa kan….kenalah potong rumput sikit…yup im done…. Mmg aku yang x benarkan abah potong rumput dihalaman rumah tu…bukan ape…kesihatan abah mmg xmengizinkan abah berbuat demikian….alhamdulillah aku selesai buat segala tugas2 membersihkan halaman rumah tu….aku jugak siap tolong mak dressing mak pnya pokok2 bunga..heheh seronok betol….  Dalam mase seminggu tu jugak la aku sempat temankan abah n mak pi hospital..buat check up mata abah….nak lazer kata dr… menjadi pemandu bagi mak n abah mmg aku relakan sepenuh hati janji mak n abah gumbira…. Lagipon bukannya jao sangat pon….aku juzt hantar mak n abah then tggu kat kete…. Almaklumlah hospital KB ni mmg susah gler nak cari parking…haishh….bila la agaknya nak buat parking bertingkat…huhuh…dalam masa yang sama sempat jugak la aku tunaikan hajat aku tuu….memiliki helicopter single blade…hehe…. Alhamdulillah mak restukan pembelian aku tu(alas an aku kat mak…dlu time kecik2 xleh beli…ni dah ade duit pe salahnya makbulkan semua hajat)…seronok petang2 aku akan cuba naikannya bersama2 umar yazid…seronoknya jika diimbau kembali saat2 tu …..hmnnn…cukuplah coretan tuk seminggu sebelum puasa.. ..ehh pasal cat umah belum cter …ok move on to bulan puasa lak….

Wednesday, August 22, 2012

# ramadhan story


Salam Ramadan…
Alhamdulillah dah 17 Ramadan… semuanya berjalan dengan lancar…
Dah lame aku xhadap blog ni…dah berkulat dah….haishhh…as I said before kalau balik umah mmg liat lah aku nak update blog. Mmg seronok berpuasa kat umah…. Tahun ni aku berkesempatan tuk berpuasa dengan family terchinta tuk sebulan penuh…. Al maklumlah kalau tgok pelan pengajian  tuk tahun depan ni mmg aku kne berpuasa kat uitm lah…haishhhh xpe lah…best sikit jadi perantau…. Mesti hari-hari pasang lagu raya…hahahah
Setiap petang aku akan hantar makanan kat umah cdah n family…seronok!!!....kami mmg saja prepared lebih makanan tuk sesame berkongsi ngan family…hehe….tahun ni mmg xbuat majlis berbuka bersama keluarga besar….xlarat…lagipon masing2 bz ngan kerja. Alamak jumpa raya nanti je lah…
Dalam bulan puasa ni aku ade terima mesej yang mengatakan aku xdapat duk kolej jati lagi bagi sem 5 ni….adusssss hancurrrnya hatiku ini….kenapa?mengapa?itulah yang bermain difikiranku…haishhh sedih betol… mati akal seketika la dibuatnya…. insyaAllah aku ade buat rayuan kolej n mintak2lah diterima…. Kau betol2 mengharap dapat dk kolej lagi…YA Allah aku memohon kehadratMu…bantulah daku….amin…
On 3rd of august ri2 aku dah dapat result exam tuk sem 4 ni…Alhamdulillah aku amat2 bersyukur even ade la subjek yang aku xpuas hati xpecially environment n polymer…haishhh aku target dua subjek tu dapat B+…..hmnnnn even gpa tu kurang memberangsakan tapi aku dapat maintain lagi cgpa tu above 3…alhamdulillah…. Cuba lagi tuk sem depan… walaupon mmg agar suka tu mendapatkan DL tu tapi at least aku cuba… selebihnya beserahlah pada yang maha Berkuasa…
Bulan puasa ni..aku dan kakakku mmg xmakan sahur pon…kami bangun ambik sunat tuk minum air jew… mak n abah jew yang selalu makan nasi…t pon kalau ade nasi…kalau berbuka kita makan mee goring so sahur pon makan mee lah…hehehe…. Sekali tu mak n abah terpaksa makan laksa peneng jew tu sahur…hahaha…..
Aku mmg selalu bangun tapi minum air jeew…. Lepas tu duk depan tv tgok cter2 menarik sesambil menunggu subuh….mmg tu lah xtvt aku lepas sahur….FYI kami ni mmg xselalu makan nasi tuk berbuka…. Kami berbuka makan mee goring, burger,laksa peneng or kueh jew… sesekali jew kami makan nasi….selalunya makan nasi tuk hari jumaat n sabtu jew….
Makan sikit pon xjugak kurus…haishhh mmg lemak tepu kot..haha.. xpe lah….tinggal lagi 12 hari la ye,,,haishhh persiapan raya pon xbuat lagi….rumah pon xabis cat lagi…hmnnn…..