my world

Friday, September 30, 2011

wishing a better life

semoga bulan oktober ni bnyak memberi aku luck n happiness..amin....

back to normal duty..... i'm dying of dis report....

once the lab practical start, my pressure also start.... 
 with all the format n procedure... it's make me tripple stuck!!!! GOD plezz help me doing dis.....

ending of september 2011....

salam semua.... pe kabar? mudah2an semuanya sihat wal afiat hendaknya... alahai dah habis dah pon bulan september... kejap je kan... sebulan lagi kte nak smbut hari raya haji.... hari dimana amat meriah expecially kat negeri terCINTAku...Kelantan Darul Naim.... tapi taon ni cm kurang sikit la cz my belove xde kat umah.... mak n abah pgi tunaikan kewajipan rukun islam ke lima.... alhamdulillah la.... tapi smapai sekarang mak and abah xdapat lagi surat jemputan.... may be mak n abah dapat panggilan kedua kot... yang terus ke mekah... alhamdulillah la cz xde lah lame sgt dalam ihram....Ya Allah permudahkanlah segala urusan keduan ibu bapaku.... amin... malam ni kolej jati mmg sunyi sgt... biasenye ade gak bdak lepak2 kat depan blok aku ni.... ade la boring sgt... leh dgr dye duk borak2.... alhamdulillah dapat duk jati ni, dengan perabot semua baru n bagus la dye punya almari tu... pintu kot.... bnyak leh letak barang...bersyukur sgt2.... YA Allah mudah2an sem depan n akan datang ni aku dpat duk jati lagi..... sok ade KI... malsnye nak pegi... asyik yang sme jew dye pnya cara permainan.... xkelas langsung....tpi xpe lah...pgi jew..leh jumpa kwn2 baru....hehhehe....k lah...bye...wslm....

Thursday, September 22, 2011

mmg sure titiskan air mata lah....luv u mom....

video

awesome subjek

mungkin pandangan pertama aku pabila tw je aku kne ambik mgt buruk... may be mgt ni cm subjek economie n mkt ari tu gak..rupenya lain btol la...mmg besss la blaja mgt ni...cara penyampaian madam azilah pon mmg membuatkan aku n geng2 lain xngatok n boring...huhu... so aku dah fall in love wif MGT ni...hahah.... mgt ni xseperti subjek mkt..mgt ni senang faham cz konsep dye cm kita baca buku motivasi jew..bnyak input yang aku dapat n may be akan diapply suatu mase nanti.... mmg terBAIK la mgt ni....bess sgt2


Tuesday, September 20, 2011

puAse 6

alhmdulillah sesungguhnya nabi ade bersabda" sesiapa yang puase ramadan dan diikuti pula 6 hari dubulan syawal maka ianya seperti puase sepanjang taon...
alhamdulillah syukur pada Ilahi...sok adalah hari last aku puasa 6...dapat jugak aku habiskan puase 6 ni kat u sorang2...ari2 mula puase macam xcaye jew aku dapt habiskan puase ni,ciap cakap kat mak lgi yang aku xsanggup nak puase smpai habis ni... tpi dengan izin Allah maka aku te;ah berjaya berpuase 6 hari habis...siape sangka kan??? hehehe.... actually bukan jew susah nak puase 6 hari tu, atas kita sebenarnya... hendak seribu daya xnak seribu dalih kan....aku puase ni skali nagn puase ganti, nak back up yang taon2 lepas..bukan kate aku xpuase penuh lak..aku puase penuh tpi al maklumlah kitakan manusia xlepas dri dosa..puase2 gak tpi asyik tgok cter2 indo yang seksi-seksa tu...dat Y la aku nak back up ni..hahahaha... dah mmg rezeki Allah, aku beraya puase 6 ni pd hari kamis ni,,, kebetulan fac aku ade wat smbutan raya gak so leh la aku kire beraya kat c2...rezeki Allah sape yang tahu....tpi ape2 pon aku nak sgt beraya puase 6 ni ngan family.... mak n abah raye sme hari ngan aku gak.huhuh...kan seronok dapat beraya sme2 enven puase 6 pon....so ucapan tuk mak n abah serta diriku "SELAMAT HARI RAYA PUASA 6" MAAF ZAHIR BATIN....

Saturday, September 17, 2011

petua hari ini....

nak hilangkan saka bagi org tua yang xmati2 then malam bangun makan nasi bnyak:

  • ambik air kolah 17 buah masjid, setiap masjid satu cedok.then mandikan org tua tu.... Insyaallah keluarlah saka tu....
cara nak mohon hajat cz barang hilang atau ape2 hajat sekalipon,yang pnting yakin dgn Allah:
  • baca yassiin dan setiap kali ayat "mubin" then niatkan hajat anda tadi.
nak tenangkan hati:
  • ambik air then baca yassiin atau baca al fatihah 7X... insyaallah tenanglah hati... ni boleh diamalkan jugak bagi kalian yang nak masuk exam... serta amalkan ayat ni sebelum tdur,baca sebanyak 19X" allah hulatifun fi ibadih yakzhukuman yashak wahuwal khowi yul aziz".
umah ade gangguan syaitan
  • baca ayat dari surah al araf ayat 13
nak lembutkan hati orang yang bergaduh/marah:
  • baca ayat dri surah toha ayat 1-5 atau ayat 55 surah yang sama
nak pagar rumah:
  • baca surah al fatihah 100X dalam mase seminggu.

Cara menGenaL SanTau...

santau termasuk dalam kateogri sihir yang mane apabila lambat dirawat akan kelak menjadi kanser.... cara-cara nak mengetahui santau ialah....

  • hitam dipermukaan kuku(yang dekat dgn kulit tu)
  • batuk berdarah
  • terjaga dari tdur secara tiba2
  • selalu mimpi menakutkan
  • pedih didada
  • sakit bila makan lauk kambing
  • muntah darah
  • sakit badan lau pakai baju

mintak2 dijaokan ye....

rindUku paDa mEreKa.....

salam semua..pe kabar? mudah2an sihat wal afiat dan dirahmati Allah selalu.... today aku nak shared ttg rindu aku kat yang tercinta, mak n abah.... dah dua hari aku xdapat panggilan dri mereka especially mak... al maklumlah mak sebut buat persiapan tuk kursus perdana yang akan diadakan di politeknik kok lanas kota bharu... aku nak kol pon takot mak n abah ngah duk buat ibadat, so aku pospone kan hajat hatiku ini... tertiba tepat kul 0015 semalam mak kol aku.... alhamdulillah terubat jugak rindu aku kat mak n abah.. mak kate dye baru selesai buat rukun haji bersama kira2 1800 orang seluruh kelantan... mse mak kol semalam mak duk dalam bilik bersama 23 orang.. abah lak duk blok lain... gumbiranya aku dpat dengar suara mak... kurasakan dunia ini ana yang punya.... alhamdulillah aku dgr suara mak mcm seronok jew duk sne.... tu bru 2 hari jew xdgr suara mak... nanti ni 45 hari cm ne l;a aku...xdapat bayangkan la.....tdi mak kol lagi cakap mak n abah dah selamat sampai umah... SERIOUSLY aku mmg bimbang cz mak yang pandu kete tu... bukan ape cz tmpat tu jao sgt.. mak mne pernah drive jao2 cm g2... kalau abah yang drive aku xbrape risau sgt cz mak leh pantau2... ni lau mak yang pandu abah xleh wat ape2 la cz mata abah skunk ni kurang baik.... rabun jao..tpi alhamdulillah mereka selamat sampai.... doaku ialah moga2 mak n abah dilindungi n dirahmati dunia dan akhirat...amin.....wslm...

Thursday, September 15, 2011

al haj 1432H

Panggilan haji
Telah tiba lagi
Menunaikan ibadah
Panggilan Baitullah

Tanah Suci Makkah
Ya Makkatul Mukarramah
Tanah Suci Makkah
Ya Makkatul Mukarramah

Malam subuh dan senja
Pergi ke Kaabatullah
Malam subuh dan senja
Pergi ke Kaabatullah

Sembahyang berjamaah
Tawaf saei dan umrah

Terdengar suara ( panggilan bergema )
" LabbaikAllah hummalabbaik
Labbaika la syarikala kalabbaik
Innal hamda wan niqmata lak
laka walmulka la syarika lak "

Tiba masanya kini
Wuquflah di Arafah
Terdengar sayup sampai
Tahmid tazkir dan tasbih

Putih bersih berseri
Abdi pada Ilahi
Terbayanglah di sini
Tempat berhimpun nanti
(tempat.. berhimpun... nanti)

Dari padang Arafah
Lalu ke Muzdalifah
Bermalam di Mina
Melontar tiga jumrah

Syarat rukun haji sempurnalah sudah
Mogalah ibadah haji mabrurah
(haji.. mabrurah...)

Masjidil Nabawi terletak Makam Rasul
Taman Raudhah tempat himpun doa
Padamu pinta Wahai Junjungan
Selawat dan salam mohon syafa'at
(Selawat dan salam mohon syafa'at.... )

Ya sofwatAllah....

Panggilan haji
Telah tiba lagi
Menunaikan ibadah
Panggilan Baitullah
Tanah Suci Makkah
Ya Makkatul Mukarramah

SerUaN HajI 1432H




alhamdulillah bersyukur pada ilah kerna dgn limpah kurnianNya kte dpat bercoret2 lagi.... taoh ni jadual penerbangan haji bermula pada bulan september lagi... penerbangan pertama pada 29/9 ni..
alhamdulillah mak n abah telah dijemput tuk sme2 menjadi tetamu Allah disana... tapi tarikhnya penerbangan masih tidak diketahuan... mak n abah dh kne kursusu perdana haji pada hari jumaat ni jew...  mak ade kata, kalau boleh biarlah mak kne pangilan yang tengah2 so that xde lah bz sngat mse nak twaf selamat tnggal nanti...pe2 lau dah ditardikan ape leh buat...redo jelah..ni sebagai satu ujian yang Maha Kuasa....aku ade sedih ade gak gumbira mndengar berita ni... yang gumbiranya cz mak dah berjaya mencapai cita2nya tuk mnjadi tetamu Allah n mahu melihat dekat makam nabi Junjungan kita Muhamad s.a.w. Yang sedihnya cz aku xdapat nak hantar mak n abah time mereka nak berangkat ke sana sebab aku kat uitm dan xdapat aku bayangkan bagaimana lah perasaanku xdapat mndengar berita mak n abah selamat lebih kurang 45 hari tu.huhuhu.. actually bukan xnak hntar,hnya Allah sje yang tw bagaimana perasaan aku time mak n abah nak berangkat tu... almaklum lah aku bru je xsampai sebulan masuk u, so mak pesan xpayah balik la... adik blaja bsungguh2 k. kalau nak balik pon mse mak n abah berangkat pulang dri tanah suci tu ekk.... hmmnn mmg sedih kan... aku tw lah aku dh besar, lantaklah org nak kate aku anak manje on... aak( ade aku kesah).. mase mereka ade lah kte nak bermanja ngan mereka... nak selalu berda disamping mereka, nak bermesra2 ngan mereka dan tolong2 mereka ape yang patut.... aku hairan lah nape dak2 zaman sekarang cm x nak duk ngan parents jew....tahu la nak berdikari, tpi kalau dah keje ade depan mate terima jelah.... sambil tu leh la jga parents tu... jgn dikejr yang gaji mahal tu.... nanti menyesal... parents ni hnya satu je dalam dunia ni.... so nasihat aku kat sape2 yang terasa tu...pikir2 lah.... sayangilah mereka ketika mereka masih lagi bernyawa n sihat wal afiat ni...taburlah seberapa bnyak bakti pada mereka nescaya kamu tidak akan menyesal kelak....ucapan tok mak na abah... semoga Allah mempermudah segala urusan mak n abah disana n diberi nikmat kesihatan yang tip top agar dapat melalukan segala ibadat dgn senang n tertib... semoga Allah melindungi mak n abah dari segala bala bendana ketika disana,dan selamat dalam semua perjalan pergi n balik dri mekah... semoga Allah menjaga segala harta benda yang mak na abah tinggal di tanh  air dgn selamat..dan akhirnya semoga mak n abah pulang dengan membawa haji yang mabrur.....amin....


Wednesday, September 14, 2011

jAnJikU pAdAmU....


Cubalah kau mengerti
Perasaan hatiku
Ku cinta kamu
Hanya itu aku tahu

Dan takkan terulang lagi
Silapku yang dulu
Meninggalkanmu
Untuk kedua kali takkan berlaku


Chorus
Aku akan selalu
Menjaga dan mencintaimu
Aku janji padamu
Takkan menduakanmu

Dan takkan terulang lagi
Silapku yang dulu
Meninggalkanmu
Untuk kedua kali takkan berlaku

Ulang Chorus
Aku janji padamu
Akan mencintaimu

Ulang Chorus
Takkan menduakanmu

Monday, September 12, 2011

rAya DataNg LAgi.....2011


alhamdulillah sudah sebulan kita berpuasa.... suara takbir dipagi hari menandakan kita semua telah masuk ke bulan syawal yang mulia....gema takbir membesarkan Ilahi dan bunyi2 mercun serta berkumandangnya lagu2 raya di corong2 radio mengamit lagi persaan raya 1432H ni.persiapan menyambut hari raya sudah 2 3 hari lagi dibuat.. malam raya ialah aktvt penuh kami....mak sebok menyediakan lemang kukus, rendang daging,nasi impit,sambal dan tambahan kuah satay.... taon ni kak ni yang sponsor satay 300 cucuk...mie lak sebok duk masukana kuih lam bekas2 tuk tetamu pagi sok..... mie jugak dah siapkan 3 biji kek coklat..mmg sedapppsss even dye punya topeng kurang memikat hati... tpi dun judge the book by it's cover k.... pagi raya aku n family cm biaselah pakai cntek2 then go to surau b'dekatan... lepas tu kami ke tanah perkuburan sanak saudara.. kat situ rmai yang mengambil kesempatan mendoakan kesejateraan sanak saudara, ade jugak yang aku lihat menitiskan air mata disaat mengaminkan doa itu...lepas tu kami kerumah tok saudara belah ibuku....mmg mnjadi kebiasaan bagi keluargaku..al maklumlah aku dah xde atok dan nenek...hanya atok sedaralah yang mnjadi tmpat kami tuju selepas kekuburan....then kami balik umah tuk bermaaf2an seisi keluarga... bergambar n berpossing habis2.... merasa sangat hiba disaat mencium dahi kedua ibubapa,aku amat SAYANGKAN mereka...raya toan ni lebih meriah cz kami buat BBQ pada raya ke3... kami jugak dapat kunjungan mak saudaraku yang berda di pahang.... taon ni jew dye balik time raya, so mmg amat2 seronok lah....  so ni lah gmbar2 kami time raya....



                                                                          my luv

i love them so much



















PuaSa DiSampInG OrG TeRsAyaNg.....

alhamdulillah dah habis pon sebulan bulan puasa tahun 1432H... alhamdulillah juga aku dapat puasa penuh even rase jgk cm satu hari tu cm kurang jew pahala puasa cz terlalu tgok cter mat n minah salleh kat astro diva tu..huhuh...kurasakan ramadan tahun amat bermakna bagiku cz dah lme xpuasa sekali satu family..... ingat2 aku mse spm lah kali terakhir aku berpusa penuh bersama family.... lepas tu masuk matrik n tahun lepas puasa kat uitm.... dat Y nasihat aku kat adik2 yang masih lagi ade kesempatan tu berpuasa bersama keluarga manfaatkanlah mase bersama keluarga dengan sebaiknya...janganlah kita asyik berbuka dgn kawan jew, pikir jugak perasaan ibubapa kita apabila berbuka tanpa anak tercinta....  syukur pada Allah kerna dengan limpah kesihatanNya.. yang diberikan kepada kami sekeluarga kami dapat same2 menunaikan ibadat sunat terawih... sesungguhnya taon inilah ramadan yang amat BERHARGA bagiku,,,,, segaka persiapan berbuka kami sediakan bersama2 even ala kada jew.... tapi yang paling penting ialah kerjasama yang terjalin antara kami sekeluarga.. wahai mak,abah,mie sesungguhnya adek amat merindui kalian semua,,,,, hanya Allah sje yang taw bertapa sayunya hati ini saat menaiki bas hari tu,,,, sebab tu adek xmau mak,mie n umar tggu sehingga bas bergerak cz adek takot adek xleh menahan lagi perasaan sedih ini......arrrrggghhhh!!!! cengen lak aku ni..... pe2 pon selamat hari raya aidilfitri.....