my world

Sunday, October 21, 2012

@ cintai Rasulullah....

salam alaik....
alhamdulillah.... syukur padaMu ya Allah...
akhirnya piala malaysia menjadi milik negeri terchintaku...KELANTAN DARUL NAIM...
im proud to be kelantanese...
bendera kelantan berkibar megah di tengah2 bandaraya shah Alam...ya Allah semangatnya ereka semua nak
tgok bola... bagus3...org kelantan mmg fanatik bola...hehe...
semalam ada 3 event penting kat Shah alam ni.semuanya diwaktu yang sama....
-kuliah ustaz azhar idrus di masjid negeri SA
-cintai Rasulullah di PI uitm
-bola final....
alhamdulillah aku terbukak juga nak memilih yang no 2 tu...
aku dah bersiap kul 6 lagi tapi disebabkan hujan yang lebat so aku postpone nak pi
lepas magrib...alhamdulillah sempat jugak aku dengar dan sama2 selawat ke atas junjungan Nabi Muhamad tercinta...
berada dalam golongan ilmuan dan adik2 tahfiz ni membuatkan aku berasa begitu kerdilnya diriku....
agak jao aku ketinggalan daripada mereka....
bacaan mereka yang menusuk qhalbu itu mmg membuatkab daku menitiskan air mata...
ya Allah untungla mereka kerana dipilih menjadi pemuda yang menegakan agamaMu...
terdetik dalam hatiku...bilalah aku nak jdi macam mereka....bilalah aku nak mempunyai keyakinan diri seperti mereka....memperdengarkan alunan selawat dengan merdu dan tenang....
ya Allah....berikan lah daku kekuatan seperti mereka... sesungguhnya daku mmg ingin menjadi seorang hambaMu yang patuh akan ajaranMu....


Thursday, October 18, 2012

@ bila ayah daan ibu masih ade,

hayatilah vedio ni baik2 wahai kawanku.....
ambik pengajaran dari ape yang ustaz katakan....
video
                           
                               semoga kita tidak terlepas ganjaran pahala menyanyangi mereka....
video


Tuesday, October 16, 2012

@ bila kita ada ayah dan ibu

salam semua....
jom ambil pengajaran dari ceramah ni...

3 pekara yang memberikan pahala apabila dilihat...
-tgok muka mak
-tgok khabah
-tgok quran

3 golongan yang tidak akan masuk syurga dan tidak akan cium bau syurga....
- anak derhaka
-golongan yang mengekalkan munim arak
-siapa2 yang memutuskan silatirahim...



ya Allah peliharah kedua ibubapaku dunia dah akhirat....panjangkan umurnya,kurnikan mereka nikmat kesihatan yang berpanjangan...kasihi mereka....selamatkan mereka di dunia dan akhirat.....amin


vedio coming soon......




@ rutin harian depa.....


Salam alaik semua…

Alhamdulillah bumi shah alam sekarang ni sedang dicucuri dengan hujan rahmat… masih lagi permulaan kilat yang sabung menyabung….gerun + takot semua ade… bunyi guruhnya kuat dan menakotkan betol…ya Allah beginilah gamoknya suara mungkar  dan nangkir kepada orang isalam yang tidak beriman…
Hmnn back to entry tdi…aku suka jew baca aktiviti harian kengkawan sekelas aku…bukan sebok nak tahu tapi nak ambik insiprasi kalau ade yang baik la… so tadi time kelas opm yang best tu…aku mengambil initiative edarkan satu kertas…pada kertas tertulis waktu tdoq…waktu bangun tdoq dan xtvt selepas subuh…wahh seronoknya baca xtvt dorang…thanks y’alls coz bagi kerjasama tuk menulis dalam kertas tu…hehe….
So majoritynya sama jew cm aku…tdoq kul 1-2 pagi then bagun seAWAL 6 pagi…mandi2….then tdoq balik sampai kul 7.30 pgi…bangun then siap2 g kelas…hahaha…..nampaknya rutin kita same ye…hehe… tapi dalam kalangan xtvt yang ditulis tu..ade jugak yang meng impress aku….contohnya yang aku highlight tu mg aku betol2 impress dan tabik spring la…korang boleh kenal siapa gerangan tuannya melalui tulisan dye…so empunya diri tu…am solute la kat kamu…kamu dah memberika saya inspirasi tuk jadi seprti kamo….
Rutin aku…memang selalu bangun awal kul 6-6.30 pagi(awal la coz aku yang first bangun dalam kalangan housemate aku ni)…mandi2…solat then akan masuk balik dalam selimut…. Aku bangun mmg xakan on lampu coz takot rumateku xselesa nak tdoq… *padahal aku pasang lagu kuat2 pon dye still lagi berdengkor….tdoq MATI agaknya* yup dari sem satu lagi…aku mmg xsuka on lampu diwaktu pagi…even kalo aku nak stdy pon aku akan ke ruang tamu or duk jew tepi tingkap bagi mengambil cahaya dari luar sesambil menghirup udara yang segar….dat Y lah semua rumateku kalo dorang bangun pon x akan on lampu jugak…hahaha….
Actually lepas subuh mmg x elok tdoq kan….rezeki x masuk… lagipon lepas dah mandi mmg dah xleh nak tdoq balik…tapi mase tu la best tdoq…lagi2 kalo ade kelaas pagi kul 830 lagi rase ngatok teramat sgt…. Hahaha….syaiton punya kerja la ni…. Korang pernah alami x…kalo hari xde kelas pagi…mmg senang giler terjaga diwaktu pagi TAPI kalo ade kelas pagi…dye punya syok tdoq tu sampai rase xnak g kelas n nak tdoq jew…*semestinya pernahkan*huhuhu….
Waktu malam plak…lampu bilikku akan off selewat2nya kul 1 pagi…. Kalo ade kerja yang xberes lagi mmg aku akn sambung esok…so kalo xngatok lagi aku akan baring2 atas katil..pusing sana pusing sini… tapi mmg xmiss dengar ceramah ustaz kazim la…phone akan duk kat sebelah sambil bukak ceramah… kira2 dah nak hanyut tu aku off la ceramah tu…hehehe….baik kan….tapi ade jugak kes2 yang ceramah tu on sampai pagi..hahaha…kesian ustaz tu…cakap berjam2….hehehe….itulah rutin banguun n tdoqku seharian…
insyaAllah dengan inspirasi dari kengkawan ni…aku nak ubah sikit kearah yang lebih baik….tu mase depan aku gak an….so dibawah ni adalah xtvt yang dorang tulis…. Yang aku highlight tu adalah yang aku suka dan memotivasikan aku…heheheh







Friday, October 12, 2012

# jammmm akuuu...

haishh almost
2 hari aku hidup tanpa memakai jam tangan ke kelas....mmg xselesa kot...
aku dari sekolah rendah lagi mmg selalu pakai jam pi kelas....even kalo lupa bawak pon aku sanggup patah balik pi ambik...kali ni ceritanya jamm aku mati...dah 3 taon aku guna jam tu...sedihhhh......
hmnnn bila la nak pi beli jam baru ni... aku prefer jam biasa2 jew... yang tali dye kulit dan berbentuk rectangle...cantek r jam tu....aku pernah tgok si peramugara tu pakai dlu...time tu aku masih disekolah menegah lagi la...chantek jam tu...aku nak jugak jam cm g2...wawawawa......



ni jam contoh jew.....

# merapu jew...

salam jumaat semua...

aku rasa kan kelas hari jumaat belah petang cm xde input pon...
pegi kelas then dengar dye cerita... tidak diNAFIkan ye ade jugak
ape yang prof tu cakap pasal agama tu aku boleh ambik  intibar,...
tapi mmg aku rasa xperlu ade kelas kot....hahaha....

p/s: ayat xberapa betol sikit...tgok tajuk entri pon dah tw ann....hahaha



# NO class on 24 okt

Salam jumaat semua…. Alhamdulillah dah habis satu test tdi..test 1 EVT…so far ok la kot…. Semoga di hari yang barakah ni test tdi dapat markah tertinggi la…insyaAllah… U know wat….on previous post I ade mention yang satu lect ni xnak ganti kelas annn…so finally dye akur jugak… so kelas on Wednesday to officially cancel…wooooo im the one that very happy with that announcement…hhuhuh…..boleh la balik dengan gumbira…hahah…but yang xpuas hati tu…patutnya grup aku pnya presentation minggu ke2 lepas raya…ni balik2 uitm dah kne present….mmg xraya la aku kali ni…haishh……sabo je lah….

# niat tulusku....


Ya Allah banyak niatku yang aku rasa ingin aku tunaikan dengan segera demi membalas jasa kedua ibubapaku… harapanku agar Engkau permudahkanlah segala urusanku dalam menunaikan hasratku ini… semoga Abah n Mak dapat merasai keselesaan yang akan aku lakukan..insyaAllah….
Pertama2nya aku nak upgrate tembok pagar rumahku itue…. Nak tinggikan sikit n nak buang semua tiang larik menjadi dinding yang biasa…senang sikit kalau nak cat nanti…insyaAllah…
Kedua aku nak pasang auto gate…al maklumlah jarak rumahku ke pintu gate tu agak jao… kesian parentsku setiap kali ade orang datang…. Kne pgi bukak gate… cu piker kalo kne waktu hujan lebat…kan basah kuyup jadinya… Ya Allah permudahkanlah segalanya… aku dah survey harga auto gate tu kat area kb thru internet…almost 2k… kalo aku nak pasang sekarang pon boleh tapi jujurnya mesti mak n abah xmau… lagipon aku bnyak lagi nak guna duit… duit yanga de tu simpan tuk mase depan… tu la jawapan mak n abah… so aku kne hold dlu..once dah mula kerja insyaAllah aku akan pasangkan untuk mak n abah….
Ketiga niatku nak pasangkan lampu kat area rumah tu…ala2 lampu taman… biasalah kalo dah laman luas tu sebijik lampu Kalimantan tidak memadai tuk satu kawasan yang luas. Niatku nak pasang kat area nak g pouch kete n kat laluan nak g ke pagar….biar terang sikit… kalo nak buat event pe2 pon xpayah nak pasang lambu sambung2 agy..heheh…perancangan awal…insyaAllah kalo didizinkanNya….
Keempat… aku nak beli air cond yang boleh alih tu…ala mende ape ntah yang cm kipas berkaki… maklumlah abah xleh sgt duk dalam air cond…so kalo beli yng tu boleh la guna kalo2 terasa amat panas jew…. Huhuh…. insyaAllah….
Keempat….nak beli set speaker…cm kat uamh axie tu… rak tv dye pon cantek..dan menarik perhatianku…huhuh….axie ko beli kat mane rak tv tu???hahhaha….. rak tv tu Nampak elegen n sesuai diletak di ruang tamu dua rumahku…hahah….i can imagine dat..agagaga….
Tu jelah impian aku untuk tahun ni….harapanku agar Allah dapat mempermudahkn segala urusanku dalam menunaikan janjiku ini dan memohon agar kedua ibubapaku dapat merasai kesenangna dan keselesaan yang aku lakukan…amin….


# niatku untukmu.....


Hatiku terdetik:

Ya Allah setiap kalu aku jejakkan kakiku ke masjid negeri shah Alam.hatiku berbunga nak bawak mak n abah aku kesana nanti…melihat keindahan rumahmu…sesungguhnya amat indah ciptaan manusia yang telah diberi ilham olehMu… aku jugak mau bawa mereka ke Icity..biar mereka dapat rasakan pengalaman berada di kawasan berlampu… ya Allah setiap kali aku masuk ke DATC jugak hatiku terdetik sedemikian… ya Allah berikalah kesempatan padaku untuk membawa kedua ibubapaku melihat hari bahagiaku memdpat segulung ijazah…huhuh….ya Allah semoga hari kenanganku dapat kusemadikan bersam kedua ibubapaku yang techinta…. Bahkan aku juga nak bawak cdah n family datang ke majlis konvo aku… biar semua orang aku sayang ade bersamaku… ya Allah hanya padaMu aku bermohon…


pandangan luar DATC

dari dalam dewan DATC


Sunday, October 7, 2012

# macam2 cerita....

Salam ahad semuannya….
 Arghh petang yang indah…lamenya xhadep blog ni….almost 2 week kot…haihh al maklumlah bz sikit lately ngan assignment n proposal tuk fyp…. Ohhh lupekan tuk seketika…. Yess aku dah beli tiket tuk balik kampong cuti midsem+raya haji ni… Alhamdulillah suka sangat nak balik raya tahun ni coz raya lepas mak n abah xde kat umah…so mood raya pon so so la….tapi kali ni mmg lain bebenor..erti raya tuk amat2 berharga bagiku… kalau ikutkan surat dari VC uitm…cuti dah boleh bermula 24 oktober n diseur para lecturer tuk mengadakan kelas ganti…so aku ape lagi dengan pantasnya aku pi beli tiket 23 malam…. Hahahaha….. but ade satu lecturer ni, xnak plak buat kelas ganti…. Haishhh ape kan daya….eden terima je lah…. terpaksa t’miss satu kelas dan ditolak % attandent sebanyak 1% hahaha…. xpe lah…. janji lepas ni aku xakan ponteng lagi kelas tu… Cuti midsem ni pon bukannya leh duk berseronok2 coz bnyak kerja yang perlu dilalukan coz buka jew midsem ni aku kne bentangkan proposal ni…haiyooo takot donk….dah la aku kosong lagi dalam menyiapakn draft intro ni….ya Allah tabahkan daku…. Ya Allah lancarkanlah kata2ku semasa proses presentation ku nanti…amin… So sekarang aku faham kenapa depa2 yang buat master or phD ni mengambil mase yang lame even depa pnya lab research kejap jew… susah woo nak buat satu2 ayat… ni baru buat fyp degree…kalo master lagi la susah… nak buat citation pon mengambil mase yang lame… dah la aku ni kureng sikit bab2 english ni… maklumlah bnyak minum budu…ahaks!!! Aku mengambil mase seminggu nak siapakan intro yang panjangnya 300 words tu..hahah…. Fyi weekend ni paling best coz rumateku yang BAIK tux de kat bilik….dia balik sp…mmg betol2 havent la aku kat blik…hahaha…. Hang tw dak..meh cheq nak habaq sikit….. oleh kerana kami semua xtahan dengan sikap dye yang x jaga kebersihan ni so aku telah mengambil altenative tu hadiahkan dye satu surat…. Macam2 aku ayatkan dalam surat tu tapi dengan bahasa yang lembut tapi mendalam la… huhu…hanya tu jew cara yang aku boleh lakukan agar dia xberasa malu n demi menjaga hubungan kami rakan serumah..aku xmau la cakap terus terang t takot jadi mende lain plak…so, aku tinggalkan surat tu diatas meja dia waktu aku nak pi kelas n dye masih lagi tdo… harap2 dia bias baca dan memahaminya….Alhamdulillah segalanya berubah once aku balik dri kelas… Alhamdulillah cm x caya bila aku masuk bilik aku….kemas n bersih… tapi terdetik dihatiku “cm mne aku nak berdepan ngan dia coz obviously dye akan rase malu an” so aku biarkan jew mase menetukannya… ehh kejap…mase aku balik dri kelas tu dye xde kat bilik….dia ade kelas…. So aku buat cm biase la…on laptop sambil makan petang…

 *ayat die semuanya yang ade “” tu…. Jom sambung…..heheheh 

 Kedengaran exzos motornya dari luar tingkap,aku cuba jenguk dari tingkap and mmg betol dye dah balik… waduhhh risau plak aku…mane thu tkot dye xpuas hati ngan aku coz ntar surat tu…huhuhu….dia masuk bilik!!! Jeng2x!!!(cm cter pasal rumahtangga plak)***saja buat plot ala2 drama g2***aku still lagi melayan lagu kat lappy sambil makan tertiba dye ambik kerusi n datang kat aku… first word “ehh sori la ye. Ko mmg xleh dengar alarm ke?” yup mmg la..alarm hang tu bnyak sangat… bukan hang bangun pon..asyik2 buat snoozer jew…yang asyik bangun ialah aku.. “oh yeke” mmg hang susah bangun ekk yup sebab tu set bnyak alarm” xpe cm ni…hang cakap jew kat aku kul bape nak bangun t aku kejutkan… “hmnn bagus ga cm tu…xyah la set bnyak alarm kan” senyum jew lah aku…. Point yang kedua aku mulakan… eh pasal yang ppp datang tu betol la…dye komen kat tempat hang “ ookk tu mmg silap aku…aku xkemas tempat tdo n barang bersepah” senyum lagi la “eh lain kali kalau ade ape2 cakap jew, aku ok… xnak la kita ade simpan perasaan xpuas hati k…kita ade bnyak bulan agy nak jdi rumate” ok2…terima kasih coz faham…. So skunk nix de lagi bunyi alarm yang xmenentu…Alhamdulillah…..segalanya boleh diubah jika kita tahu cara nak mengubahnya… so nasihatku gunakan cara yang baik dalam menegur…fyi surat cm ni juga pernah aku gunakan tuk rumateku mase sem 1…dan alhamdulillah semua ok2….